Rusavhengige i Våler får et nytt lavterskel tilbud. «Jobben» heter det og har lokalene til Våler Vekst som base. Prosjektleder Lisa Marie Sandlie har tro på meningsfylt jobb for de som står helt utenfor.
– Dette er ment for de som står langt utenfor ordinært arbeidsliv og tiltak som eksisterer fra før, sier Sandlie og sier det etableres i samarbeid med Våler kommune, NAV og psykisk helse- og rustjeneste i Våler. Dette er for innbyggere som har bostedsadresse i Våler kommune og har fylt 18 år.
– Sistnevnte er viktige for å hjelpe oss å finne de som trenger tilbudet best, sier Sandlie.
Med seg har hun Arild Bredesen fra teknisk avdeling i Våler kommune i 20 prosent stilling. Selv har hun jobbet innen rusomsorg i ti år, og har permisjon fra jobben i miljøarbeidertjenesten i Grue.
Takket være prosjektmidler fra Statsforvalteren i Innlandet og Våler kommune har en fått til å etablere «Jobben».
MALE LEILIGHET OG RYDDE STIER
– Hva skal dere gjøre?
– Det kan være mye forskjellig, men vi tenker oss praktiske oppgaver som for eksempel stirydding og søppelrydding. Noe av det første vi skal gjøre, er å bistå med oppussing av en leilighet på Storskjæret. Der regner jeg med at det vil bli litt maling.
I første omgang er det oppdrag for Våler kommune og Våler Vekst en skal drive med.
– Men veien blir nok til litt mens vi går. Vi ser litt på hvem som blir med og hvilke kvalifikasjoner og interesser de har. Hovedmålet med prosjektet er å skape mening, mestring og tilhørighet. Alle mennesker har ressurser og de fleste ønsker og fylle dagene med noe. God behandling kan være så mangt, og jeg mener at aktivitet og det å ha noe å gå til er alfa omega, sier Lisa Marie Sandlie.
– Hvor mange skal dere ha med i prosjektet?
– Det er heller ikke helt bestemt. Men jeg har en arbeidsbil med plass til fem. Så er det ikke sikkert at alle må ake med meg heller, sier Lisa Marie.
– Og er det da antall seter i bilen det står på, får vi da heller skaffe en større bil, hvis det er brukere som vil være med, sier daglig leder på Våler vekst, Thor Arnestein Berg.
– Nå er vi ute etter å komme kontakt med de som er aktuelle til å delta i «Jobben». NAV og ruskosnulenten i Våler sprer selvsagt budskapet, men er det noen av dere som leser dette som er i målgruppen, eller har familiemedlemmer det kan være aktuelt for, så spre budskapet. Her handler det om å skape en meningsfylt hverdag for de som står helt utenfor, sier Lisa Marie Sandlie.
IKKE LØNN, MEN MAT
Det handler om ikke lønnet arbeid, men de som er med får varm lunsj. Det skal jobbes mandag, tirsdag og torsdag fra 10-14, med lokaler hos Våler Vekst som base. Vi kommer også til å arrangere aktiviteter jevnlig for å styrke samholdet i gruppen.
– Alle har ressurser, noe å bidra med. Vi må bare lete det fram. Jeg tenker at for hver time en rusavhengig ikke ruser seg, er det bra. Og driver en med ting som det vi prøver å starte nå, kan det fort bli mindre rus, og kanskje et steg på vegen mot å bli rusfri. Men jeg er glad for hver time som går der de aktuelle kan fylle tida med noe annet og kanskje glemme rusen for en stund, sier Sandlie.
Hun sier brukerne av tilbudet ikke skal være påvirket på jobb, og heller ikke drive med kjøp og salg når de er der.
– Gode samtaler kommer når en minst aner det. Her handler det om å føle mestring og skape noe sammen. «Jobben» skal være noe å gå til. En kan komme som en er. Vi holder utstyr og arbeidsklær, sier Lisa Marie Sandlie og håper en i løpet av prosjektperioden kan ha kommet fram til andre måter å finansiere en fortsettelse på.
