Søndag 23. januar var det noe så sjeldent som en salmeboklansering i Hof Kirke. Terje Haugdal har skrevet tekstene over flere tiår, mens Ole Karsten Sundlisæter har satt melodi til dem.
Det er på ingen måte hverdagskost at det lanseres nye salmebøker i Norge, og i hvert fall ikke i Solør. Men det skjedde på nyåret. Nå har flere tiår med skriving for Terje Haugdal munnet ut i et håndfast produkt, som alle som vil det kan eie.
– Dette startet med at jeg fikk ei bok av Terje med ei samling salmetekster. Så satte jeg boka på pianoet, og så at melodiene begynte å tikke ut. Det var veldig fine tekster, som jeg tenkte at vi måtte gjøre noe med. Så bare ballet det på seg, og nå har det blitt til ei bok med 151 nye salmer. Tekstene er skrevet av Terje, og melodiene av meg, sier Ole Karsten Sundlisæter.
Hør innslag fra SolørRadioen her:
OGSÅ I OPPTAK
Salmekvelden med salmebokslipp var et arrangement i regi av Hof kulturkirke, og i tillegg til det fysiske arrangementet blir det mulig å oppleve det hele som stream i opptak søndag 20. februar klokka 18.00. Melodiene er ganske nye, men tekstene har Terje jobbet med helt siden 1990.
– Jeg ble utfordret til å skrive en salme til noen møter i Arneberg kirke, og da bevegde jeg meg ut på glattisen for å prøve meg. Ellers har jeg vel skrevet dikt helt siden jeg var student, sier Terje, som flyttet fra Lillestrøm til Solør for om lag 40 år siden.
I 2017 utfordret Ole Karsten han til å skrive en salme i forbindelse med reformasjonsjubileet, og det var da han oppdaget at livets lærdom ga vel så mye inspirasjon til salmene som teologien.
– Hvordan er det å høre salmene nå, med melodiene til Ole Karsten?
– Det er veldig rart, og veldig bra! Det er som å få tekstene tilbake, men på en ny måte, sier Terje.
OGSÅ ROM FOR NYE NYTT
Det er lett å tenke at salmer skal være gamle og tradisjonelle. Men fra tid til annen fornyer også Den norske kirken sine salmebøker, og da er det også rom for nye salmer her.
– Hvis vi er heldige med noen salmer kan det hende vi får noen med i neste samlebok. Vi håper jo selvsagt på det da, sier Sundlisæter.
Han er enig i at vi gjerne hegner om det kjente og kjære når det kommer til salmer i kirken. Men nye salmer nå kan bli kjære salmer også for neste generasjon.
– Målet er jo det, men om vi lykkes vet jeg ikke ennå. Men vi må hele tiden produsere noe nytt for at tradisjoner skal utvikle seg og leve videre, sier Sundlisæter.