Etter over to år nesten uten et eneste arrangement for ungdom, drar det nå i gang med festligheter igjen. SLT-koordinator i Solør, Jan Bjerktun, håper mange vil stille opp som Natteravner for å gjøre rammene tryggest mulig.
Foruten Street meet har det nesten ikke vært arrangementer under pandemien. Mai er en måned som mange ungdom drar på fest, og kanskje for første gang. Natteravnene bidrar til å skape trygghet for barn og ungdom, og SLT-koordinator Jan Bjerktun frir nå til foresatte og andre om å stille opp.
– Nå tror jeg ungdommene har lyst til å komme seg ut. Nå er det snart Sankthans på Kirkenær, SolørMart’n, Grueturnering, Street meet og mye som skjer. En Natteravn er til stede, så ting ikke skal skje. Det har sin effekt, sier Bjerktun.
Hør innslag fra SolørRadioen her:
Mathis Briskerud er tjenestestedsleder hos Solør-politiet, og støtter Bjerktun i det.
– Natteravner har en veldig positiv forebyggende effekt mot uønskede hendelser. Det kan dreie seg om ungdom som har testa alkohol for første gang, og ikke klarer å ta vare på seg selv. Det kan være personer som er slitne, og trenger å prate med voksne. Natteravnene setter en liten demper på ungdommene, og gjør at de kanskje må oppføre seg litt mer ordentlig med voksne tilstede rundt seg, sier Briskerud.
ER IKKE POLITI
Men Natteravner er ikke politi. De skal ikke gå inn i konflikter, men bare være tilstede og skape trygghet. Under SolørMart’n et tidligere år var hele 59 Natteravner på plass. Bjerktun er ikke i tvil om at det betyr noe.
– Med 59 Natteravner den helga var det mye roligere enn ellers. Gata var gul! Det er ønskelig å få til i år også, sier Bjerktun.
SolørMart’n er særlig utfordrende i forhold til å skaffe nok Natteravner. Mange foresatte er opptatt på dugnader, eller er mart’nsgjester selv. Men en må ikke ha barn selv for å stille opp!
– Det er ingen begrensing opp i alder, og en kan gjerne være besteforelder eller ikke ha barn i det hele tatt. Bare du er en ansvarsbevisst edruelig voksenperson, så er det godt nok, sier Bjerktun.
De som er interessert i å stille som Natteravn én eller flere kvelder kan ta direktekontakt med han.
IKKE VERRE ENN ANDRE STEDER
Bruk av illegale rusmidler kan skape farlige situasjoner for mange ungdommer. Natteravnene bidrar til at omsetning og bruk av dette blir mer vrient. Men Briskerud mener ikke narkotikabruken i Solør er verre enn noen andre steder.
– Solør er hverken et glansbilde eller en versting på det. Vi har det som ellers i landet vårt. Det betyr at her kan man få tak i ting, men det er heller ikke veldig skremmende å sende ut ungdom, sier Briskerud.
Men han mener absolutt at foreldrene bør følge med på ungdommene sine.
– Og da er det å gå Natteravn en fin mulighet til det. Da ser de foresatte hva ungdommene forholder seg til da de er ute og farter, sier Bjerktun.