Norsk Skogfinsk Museum legger bak seg en hektisk uke. Arkitekter og rådgivere har vært på plass for å diskutere detaljene rundt det nye museumsbygget, og nå starter også arbeidet med innholdet i det nye museumsbygget.
Pengene er på plass, og nå kan snart byggingen av det nye museumsbygget på Svullrya starte. Det er et omfattende prosjekt som involverer mange. Bygget er kostnadsberegnet til 130 millioner kroner, og 106,6 millioner kroner er bevilget fra Kulturdepartementet.
– Fremdriften nå er at byggingen skal ut på anbud i august, og vi regner med å kunne inngå kontrakten før jul. Byggestart er satt til februar 2023, og byggetiden er ett år. Når bygget er ferdig skal utstillingene på plass, og vi har mål om åpning sommeren 2024, sier Dag Raaberg, daglig leder i Norsk Skogfinsk Museum
Hør innslag fra SolørRadioen her:
SNART I MÅL
Ordførerne i Kongsvinger, Grue og Åsnes var torsdag på plass på museumsbyggtomta sammen med Raaberg, for å vise hvordan bygget er tenkt. Brøytestikker var plassert ut for å kunne visualisere seg hvor bygget skal stå, med Rotna rennende idyllisk forbi.
– Dette er et prosjekt jeg har jobbet med i 22 år, og det er underbart å se at det nå nærmer seg en realitet. Nå har vi en plan på gjennomføring og ferdigstillelse, og samarbeidet mellom de ulike aktørene er veldig bra. Vi har hatt et kjempegodt arbeid sammen med arkitektene og andre, og alle jobber mot ett felles mål. Nemlig at dette skal bli så bra som mulig, sier Raaberg.

Foran bygget skal det selvsagt bygges godt med parkeringsplasser, og busser får egen parkering. For hit skal skoler komme for å lære mer om den skogfinske kulturen, både fra fjern og nær. Forhåpentligvis allerede når skolene starter igjen høsten 2024.
NÅ MÅ INNHOLDET PÅ PLASS
Det har vært mye fokus på selve bygget og finansieringen av dette. I en periode manglende finansiering. Nå er dette på plass, og nå starter arbeidet med hva slags innhold bygget skal ha. Til det har Norsk Skogfinsk Museum engasjert Suzanne Palmquist. Raaberg mener det ikke finnes bedre kandidater til å fremme den skogfinske kulturen gjennom en utstilling.
– Ser du for deg hvordan utstillingen blir?
– Både og. Jeg har et bilde i hodet, men jeg vet også at det endrer seg under reisens gang. Jeg forsøker å visualisere det for meg, for det blir enklere da, sier hun.

Ved Lekvatnet i Torsby finnes en svensk variant av skogfinsk museum. At museumsbygget på Svullrya blir en kopi av dette, vil Palmquist ikke være med på.
– Nei, absolutt ikke. For det første er det mye mindre, og en del av Värmlands lensmuseum. Museet i Torsby er ikke et selvstendig museum for en minoritet, sier hun.
Men hun håper at landene kan få til vandreutstillinger, og ikke minst spille hverandre gode nå som det blir skogfinske utstillinger på begge sider av grensen.
VIL HA FOLKET MED
I arbeidet med innholdet i museet inviterer Norsk Skogfinsk Museum folket med. I Kongsvinger, Grue og Åsnes blir det avholdt møter, hvor lag, foreninger og alle som vil kan komme med sine synspunkter. Først ut er Grue 24. mai klokka 18.00.
– Da inviterer vil til åpent møte i Grue rådhus. Det er jo slik da en jobber med et prosjekt at en tror alt gjøres på beste måte, men at en ser seg litt blind. Derfor vil vi gjerne ha folket med. Det kan være alle typer innspill. Hva de ønsker i kafeen, om biblioteket bør være oppe på søndager eller noe knyttet til utstillingene, sier Palmquist.

Kongsvinger-ordfører Eli Wathne er opptatt av at alle skal få si sin mening, og er glad for at de lokale ungdomsrådene også er koblet på.
– Det er jo ungdommene som er fremtiden, så det er fint at de får mulighet til å mene noe om dette, sier hun, og får støtte av Grue-ordfører Rune Grenberg og Åsnes-ordfører Kari Heggelund.
Uansett er det ikke hverdagskost at det bygges et museum i Solør for 130 millioner kroner, og det er liten tvil om ringvirkningene vil bli store. For Svullrya og for hele Finnskogen.