Sommeren er høysesong for skadedyr i hus og hjem, både hjemlige og importerte. Hvis du har vært i Syden og har den minste mistanke om at det var kakerlakker eller andre udyr der du var anbefaler Vidar H. Johnsen i Skadedyrspesialisten på Kirkenær å legge kofferten i fryseren fem dager før du pakker den opp.
-Hvis du synes det er vel drastisk, sier Vidar, så pakk i alle fall opp kofferten ute og rist hvert enkelt plagg godt før du legger det i vaskemaskinen.
Vidar har over tjue års erfaring med skadedyrbekjempelse i regionen og kan det meste om rotter og mus, skjeggkre og kakerlakker, stokkmaur og veps og alle de andre krypene som i større eller mindre grad gjør livet utrivelig for oss. Så langt har årets sesong vært ganske normal, men det er alltid en oppblomstring når folk etter hvert kommer hjem fra sine Sydenturer.
Hoggorm
– Nytt av året, forteller Vidar, er at det tydeligvis er mye hoggorm i år og jeg får stadig henvendelser om å være behjelpelig med å fjerne disse fra tomter og hus. Hoggormen er fredet så den kan ikke uten videre slås i hjel.

Nå er det kommet effektive hoggormfeller på markedet. De fungerer slik at hoggormen kryper inn i dem og setter seg fast i et klister. Fellen med orm kan da fraktes til ønsket sted og slippes fri ved å helle matolje over den. Enkelt og ufarlig.
Geithams eller monsterveps
-Dette er en vepseart som kan bli opptil 30 mm lang, forteller Vidar, mindre eksemplarer kan lett forveksles med vanlig stikkeveps.

Geithams har nokså urettferdig fått tilnavnet «monsterveps». Riktignok er den større enn vanlig stikkeveps, men den er nattaktiv og normalt ikke farlig for mennesker. Et stikk av denne er mye mindre ubehagelig enn et vepsestikk.
Hvis den har bygget bol i eller i nærheten av hus kan dette enkelt fjernes på samme måte som et vanlig vepsebol.
Rotter og mus.
-Bestandsstørrelsen varierer veldig fra år til år og foreløpig ser det ut som det er lite av både rotter og mus i år. Disse er stort sett kurante å fange i feller, men å bli kvitt jordrotter krever ofte eksperthjelp, sier Vidar. De har ofte et komplisert system med underjordiske ganger og inn- og utganger som det krever erfaring i å kartlegge.
Maur
Det er først og fremst stokkmaur som kan bli plagsom i hus. Den kan ofte være vanskelig å identifisere fordi utseende og størrelse varierer mye fra individ til individ.
-Maur, enten det er stokkmaur eller skogsmaur bekjempes normalt med gift åte, og er normalt ganske enkelt å bli kvitt, sier Vidar.
-La ikke små ubudne gjester ødelegge sommeren for deg, sier Vidar, ikke nøl med å ta kontakt hvis du har fått noen av disse «krapylene» i hus.
På Folkehelseinstituttets hjemmesider finner du ytterligere informasjon om de ulike skadedyrene.