21. mai var det åpen familiedag ved Helgedammen langs Rotna. Her var det aktiviteter for barn og unge, ulike innslag, og Merete Furuberg var konferansier. Selve åpningen var det ordfører i Grue, Rune Grenberg, som stod for.
Arrangementet ved Helgedammen var et samarbeid mellom Skogselskapet i Hedmark, Grue kommune, Glommen Mjøsen Skog SA, DNT Finnskogen og Omegn, Norsk Skogfinsk Museum, Visit Kongsvinger-regionen, Nortømmer, Finnskogen Natur og Kulturpark og Finnskogen Friluftsråd.
Mellom 150 og 200 personer hadde tatt turen til Helgedammen ved Rotna for å være med på den åpne familiedagen, og 100-årsmarkeringen av fløytarbrakka. Dette er ei fløterbrakke fra den tiden det var fløting i Rotna. Fløtingen foregikk helt fram til 1964.
Hør innslag fra SolørRadioen her:
Fløtebrakka er stort sett uforandret og framstår slik den så ut den gangen. Det er i dag Norsk Skogfinsk Museum og DNT Finnskogen og Omegn som står for vedlikeholdet. Helgedammen ligger idyllisk til nede ved Rotna, som byr på ørret, ål, gjedde og abbor, og er et flott utgangspunkt for mange aktiviteter.

HELGRILLET LAM
Det var lagt opp til mage ulike måter å komme seg til Helgedammen. Det var muligheter for buss, bil, tur til fots og via kano. Vel framme var det helgrillet lam med tilbehør som stod på menyen i tillegg til silpo.

SILPO
– Oppmøte her i dag er veldig bra. Nå driver vi og helgriller lam og det skal servers silpo som er en matrett fra her på Finnskogen. Det er familieaktiviteter og det er informasjon rundt tømmerfløting, det er det skogmuseet som har med seg her i dag. Det vil bli forklart litt om historien og kulturtradisjonen rundt fløting. Det var jo veldig viktig for solørdistriktet dette med å fløte tømmeret og å få skogen fram, så vi kunne få bruke tømmerresursene i gamle dager. Der er fint å minnes, og lære det videre til neste generasjoner og ta vare på historien vår, forteller Knut Arne Gjems, daglig leder i Skogselskapet i Hedmark.

Barn og unge kunne få være med på ulike aktiviteter som fisking, SUP- kurs, neverskomila, spikking og formidling av fløtningshistorie. Her kunne man rett og slett få prøve seg på fløtehaker, merkeøks, barkespade og mye mer. Det var også hyggelig stemning i skogen med konsert av visesanger Erik Lukashaugen, som sang og spilte viser med tekster skrevet av Hans Børli.

MANGE PÅ FINNSKOGEN
– Nå når jeg skjønner at det er så stor interesse for fløytarbrakka og å bruke den for allmennheten. Brakka ble restaurert i 2007. Bygningen er i år 100 år i år, og vi må ta vare på historien. Jeg har ingen andre planer enn at den må brukes mer på samme måte som det er gjort de siste årene, sier Furuberg.
At så mange kom på familiedagen setter hun stor pris på.
– Desto flere som som hører om dette, så håper jeg at er ennå flere som kommer å besøker og som vil bo på Finnskogen i framtida, forteller Furuberg.