Slåttemarker har i løpet av 1900-tallet blitt blant de mest truede naturtyper. Søndag 24. juli ble det avholdt slåttekurs på finneboplassen i Nedre Halberget, og de oppmøtte fikk lære mye om tradisjonene.
Det var gitt økonomisk støtte fra konfliktdempede tiltak fra Våler kommune for å gjennomføre slåttekurset i Nedre Halberget søndag 24. juli. Det gjorde at man kunne gjennomføre dette som et gratis kurs for deltakerne.
– Slåttemarker har i løpet av 1900-tallet blitt blant de mest truede naturtyper. Vi er inne i FNs restaureringstiår hvor målet er å bevare intakt natur og restaurere ødelagt natur. Jeg ønsket derfor å slå et viktig slag for slåttemarker, sier Ada Bredalen.
GAMMEL FINNEBOPLASS
Nedre Halberget er en finneboplass 3,5 kilometer fra Gravberget. Dette er et gammelt bruk innrammet av flott kulturlandskap. Låven i Nedre Halberget har magiske symboler, og er av den eldste bosettingen på Våler Finnskog.
– Blomsterenga i Nedre Halberget med sitt rikholdige biologiske mangfold holdes i hevd ved årlig slått i slutten av juli. Denne naturtypen er av de mest artsrike naturtyper vi har. Kurset er også med på å ivareta kulturlandskapet på stedet, sier Bredalen.

Underveis i kurset ble det gitt grunnleggende innføring i tradisjonen rundt slått og slåtteredskaper på Finnskogen, slåtteopplæring med ljå, sliping av ljåblad, samt raking, oppsetting av hesje og hesjing av høy.
– Flere hadde med seg spesielle redskaper fra trerive med bumerke, til ljåorv laget av helt spesielle emner. Det ble servert tradisjonskost for slåttonn gjennom dagen og også formidlet kunnskap omkring kosthold, forteller Bredalen.
– KUNNSKAP OG ERFARING
Instruktører på kurset var brødrene Arne (76) og Einar Gransjøen (85).
– Begge innehar utrolig mye kunnskap og erfaring om slått på Finnskogen, og formidlet med stor innlevelse sin kompetanse. I tillegg til dette krydret de kurset med gode humoristiske historier fra Nittahå Jussi og andre kjente fra Finnskogen. Alle deltakerne var strålende fornøyd, og det ble en morsom og lærerik dag på småbruket i Nedre Halberget, sier Bredalen.
