Endelig blir Gjerdrumsbakken brukt til mer enn trappetrening og aking. Etter ti års pause hoppes det igjen i de minste bakkene, og allerede neste år kan noen være klare for hopping i de store bakkene.
Halvor Midtsundstad syns det var forgæli at ikke Gjerdrumsbakken ble brukt, og bestemte seg for å ta initiativ til å blåse liv i hoppmiljøet igjen sammen med flere andre ildsjeler. De minste bakkene som trengtes for rekrutteringen hadde forfalt, og med det kom ingen nye inn i hoppsporten. Dermed ble K5-, K10- og K20-bakkene restaurert, og nå strømmer små hoppere til hver tirsdag for å prøve seg i bakkene.
– Rekrutteringen hadde stoppet opp, og vi fikk ikke noen nye hoppere inn. Derfor startet vi med å restaurere de minste bakkene, og vi rakk så vidt å komme i gang i fjor. Nå har vi treninger hver tirsdag, og ungene strømmer til for å prøve. Parallelt jobber vi med å sette i stand K65-bakken, slik at den kan være klar til neste år. Det kan bli en viktig bakke for mange hoppere i Hedmark, sier Midtsundstad.
Hør innslag fra SolørRadioen her:
Den aller største bakken, K90, blir neppe satt i stand i denne omgang. Foreløpig er den preparert til aking. Den dagen bakken skal settes i stand vil et nytt akeområde bli laget, slik at hoppere, akere og trappetrimmere alle kan bruke Gjerdrumsbakken.

UNGE HOPPERE
De som trener på tirsdagskveldene nå er unge, og helt ned i femårsalderen. Da vi var innom var det ti hoppere i sving, og i tillegg er det tre til som ikke var med på treningen denne tirsdagen av ulike årsaker.
– Her handler det om å prøve seg frem og å oppleve mestring. Vi starter med å kjøre i unnarennet, og øver på balanse her. Når det mestres er neste steg å gradvis prøve seg oppover i de små bakkene, sier Midtsundstad.
Én av dem som hadde klatret et stykke allerede da vi var innom på trening var Michael Miketa på 8 år. Han satte utfor K20-bakken, og leverte både stødig landing og fin balanse ned unnarennet. Kanskje er det han vi ser i den største bakken i Våler om noen år?

– Når slipper dere folk til i K90-bakken?
– Det er veldig individuelt. Det finnes unge uredde hoppere som kan gjøre det i 12-årsalderen, og det er mange 14-åringer som vil teste K90. Men den viktigste bakken er nok for oss K65 for dem opp til 16 år. Har dem skiferdighetene og vil prøve, så er det greit for oss, sier Midtsundstad.
Takket være gavemidler fra Lions Våler og Grue Sparebank har hoppgruppa i Våler Idrettsforening nylig gått til innkjøp av nye ski, sko og hoppdresser. Det betyr at dem som vil prøve seg ikke trenger å eie noen verdens ting av utsyr selv.
– Vi legger veldig vekt på at vi skal ha utstyr til utlån. Takket være gavemidlene har vi kjøpt inn en del utstyr nå, og det er proft utstyr som vi har til gratis utlån, sier Midtsundstad, som også takker Bredesen Opseth for materialstøtte til bygging av de nye bakkene i fjor.
