I tre uker har 12 ungdommer hatt sommerjobb i Solør-skogene, og prosjektet som har fått navnet JOB:U tiltrekker seg stadig flere kommuner. Snart kan JOB:U bli en nasjonal satsning.
Interessen er stor både hos ungdommer og aktører for JOB:U. Gjennom prosjektet får ungdommene både nyttige erfaring og kjærkomne inntekter i sommerferien, mens skogeierne får gjort viktig arbeid i skogen.
Til sammen har 12 ungdommer jobbet i skogene i Våler, Åsnes og Grue. Men langt flere kommuner i Innlandet er med på prosjektet, og totalt var det 55 ungdommer som deltok på innledende kursing på Solør videregående skole avdeling Sønsterud før årets sommerjobb startet opp.
Nå begynner skogeiere også andre steder i landet å fange interesse for prosjektet, og det er ikke utenkelig at JOB:U kan bli et nasjonalt prosjekt i løpet av få år.
– Kurset på Sønsterud var over tre dager, og da deltakerne var ferdig fikk de et kursbevis som sa at de kunne jobbe med ryddesag, sier Lars Erik Rønningen i Skogselskapet.

KURSET PÅ SØNSTERUD
Skogselskapet tok i mot ungdommene på Sønsterud. Her fikk de utdelt alt utstyr som skulle brukes gjennom jobbperioden, og kurs i hvordan dette skulle brukes og vedlikeholdes.
– De fikk også prøve seg på litt simulatorkjøring av hogstmaskin og lassbærer. Videre ble det teori om skogbruk med fagspråk, treslagsgjenkjenning og teori i ungskogpleie, sier Rønningen.
Under kurset på Sønsterud var det også lagt opp til sosialisering på kveldene, og skolen stilte lokalene til disposisjon slik at alle kursdeltakerne fikk en bra opplevelse.


Rønningen syns ungdommene er flinke og lærevillige, og forteller at de har gjort en god jobb i skogen også denne sommeren.
– Vi må huske på at her har vi ungdommer fra 15 til 25 år. Noen har aldri har hatt sommerjobb før, mens noen er godt på vei i skogutdanning. Vi har også benyttet oss av fagsterke yngre personer til opplæringen på Sønsterud, sier han.
Rønningen forteller at han er godt fornøyd med prosjektet og at skognæringen og det offentlige gjør prosjektet mulig.