Tre som møter betong. Åpne flater som møter lys. Grønt og miljøvennlig står i sentrum når det bygges nytt midt i Våler. Til høsten blir det offisiell åpning.
– Vi skal leve i framtida – dette er for framtidas Våler!
Det sier en begeistret ordfører som i dag er på befaring i de nye byggene som reiser seg i sentrum.
Vi står inne i det nye aktivitetshuset på hele 3.500 kvadrat. Det lukter godt treverk, og innimellom kommer store flater av betong mot store vindusflater som slipper lyset og livet inn.
– Dette er nok et nytt praktbygg i Våler. Det er helt unikt og kommer til å synes godt i miljøet. Her møter det nye det gamle, og det gir en fin kontrast til Kommunelokalet rett over gata og passer utmerket til den nye kirka vår, sier May-Liss Sæterdalen.
Hun gleder seg stort til å kjøre gjennom Våler sentrum når alt står ferdig også utenfor – parken, lekeområdet, kunsten og utsmykningen, trær og blomster er det som mangler før den store offisielle åpningen til høsten.
Kommunen gir nå sentrum et stort løft og de bygger for fellesskapet; folket og de unge i Våler.
Foto: Liv Rønnaug B. Lilleåsen Foto: Liv Rønnaug B. Lilleåsen Foto: Liv Rønnaug B. Lilleåsen Foto: Liv Rønnaug B. Lilleåsen
ET SAMLINGSPUNKT
Prosjektet har fått navnet «Lanternen 3+». Det består av ny barneskole, kulturskole, nytt svømmebasseng, aktivitetshus og bibliotek samt nye kulturkontorer. Arkitekten bak er det danske firmaet Tulinius & Lind Arkitekter, som vant arkitektkonkurransen i 2018.
Prislappen er på 260 millioner kroner.
– Dette har vært en lang prosess over mange år med planlegging og flere endringer underveis, så det å se alt i dag føles veldig bra. Det er et meget godt resultat og arkitekten Thomas Tulinius har gjort en kjempejobb, sier prosjektleder i Våler kommune, Torstein Berg.
Han håper dette vil gi mye glede til innbyggerne, særlig de unge.
– Jeg tror og håper dette betyr mye for Våler-innbyggerne og at det blir et fint samlingspunkt både innendørs og utendørs. Nå får man jo alt samlet innen gangavstand i sentrum.
I tillegg til spillebana inneholder aktivitetshuset også svømmebasseng, badstue, garderober, kiosk og en spesiallaget tribune. Rett ved siden av finner vi Vålbyen skole, hvor elevene flyttet inn ved årsskiftet.
Foto: Liv Rønnaug B. Lilleåsen Idrettshall, Våler, utstikt mot Våler barneskole Foto: Liv Rønnaug B. Lilleåsen Foto: Liv Rønnaug B. Lilleåsen
Mens på den andre siden finner vi bankbygget som har blitt pusset opp innvending og det er satt opp et tilbygg i bærekonstruksjon av betong og limtre, i samme stil som aktivitetshuset.
Her har allerede Sparebank1 Østlandet og Våler folkebibliotek startet innflyttinga, mens kulturskolen får øvingsrom og studio i kjelleren og kultursektoren får nye kontorer.
- LES OGSÅ: Nå flytter biblioteket og banken inn
Foto: Liv Rønnaug B. Lilleåsen Våler folkebibliotek Foto: Liv Rønnaug B. Lilleåsen Foto: Liv Rønnaug B. Lilleåsen Våler folkebibliotek Foto: Liv Rønnaug B. Lilleåsen
MILJØ OG BÆREKRAFT
Spaden ble satt i jorda høsten 2019 av entreprenørfirmaet Martin M. Bakken, elverumsfirmaet som har lang erfaring med byggeprosjekter over hele Østlandet. Etter snart to år er alle byggene overlevert til kommunen og protokollen er signert.
Prosjektleder Even Antonsen føler seg beæret.
– Jeg er veldig stolt av å få være med på dette. Det er ikke hver dag det gjennomføres slike type prosjekter i Solør og ellers i Innlandet, og det gjør det ekstra moro når jeg er fra distriktet selv, sier Antonsen som kommer fra Flisa, men er bosatt i Hamar.
– Det er alltid litt vemodig når man overleverer et bygg. Det ligger så mye innsats bak resultatet, og vi har hatt et kjempegodt samarbeid med Våler kommune, rådgivere, underentreprenører og leverandører som har vært en del av prosjektet.
Idrettshall, Våler Foto: Liv Rønnaug B. Lilleåsen Foto: Liv Rønnaug B. Lilleåsen
Entreprenørfirmaet har hatt miljø og bærekraft i fokus og har prioritert lokale materialer så langt det går. Bærekonstruksjonen er i all hovedsak en kombinasjon mellom betong og limtre. Totalt er det benyttet hele 900 m3 limtre i alle bygg, hvor mesteparten kommer fra sagbruket til Moelven på Braskereidfoss.
– Det har vært viktig for oss. Dessuten er tre et veldig godt materiale, og med limtre kombinert med betong og store vindusflater finnes det ingen tilsvarende idrettshall i distriktet. Det har vært noen utfordringer med varmeinnslipp og akustikk, men vi har løst det. Dette er et bygg som skal tåle mye bruk framover.
Alt av utstyr, inventar og møbler kommer på plass i løpet av sommeren, og utenfor fortsetter arbeidet med blant annet park og utsmykning. Ordfører Sæterdalen satser på offisiell åpning av hele området første helga i oktober. Hun gleder seg stort.
– Jeg gleder meg til å se byggene blir tatt i bruk og til å se unger som spiller håndball, leker og svømmer.
Foto: Liv Rønnaug B. Lilleåsen Foto: Liv Rønnaug B. Lilleåsen Foto: Liv Rønnaug B. Lilleåsen Foto: Liv Rønnaug B. Lilleåsen Foto: Liv Rønnaug B. Lilleåsen