Har du ei tomt du stadig må rydde for kratt og kvist? Da kan du snart leie ryddegeiter fra Støa gårdsdrift. Det som startet som en spøkefull bryllupsgave blir ny næring i Åslia.
Da Malin Olsen Støa og Simon Andersson Støa giftet seg for to år siden fikk de to geiter i bryllupsgave. Lite visste de da at dette skulle bli deres nye næring.
– Vi tenkte vel å klare oss med to kosegeiter, men så fant vi ut at utleie av geiter til landskapspleieformål er noe som flere satser på i Norge, sier Simon Andersson Støa.
Blant annet har det i sommer beitet geiter ved Fløyen i Bergen, og disse er med på å holde vegetasjonen nede samtidig som turister fint har kunnet ferdes midt i deres beiteområde. Paret har bekjentskaper i Trondheim som driver med utleie av geiter, og fant ut at dette var noe de også ville satse på.
BYGGESTART I MARS
I mars starter derfor byggingen av et nytt fjøs på gården i Åslia. Fjøset vil kunne ha plass til 100 geiter, men nå i første sesongen blir det snakk om et betydelig mindre antall.
– Mye av det gamle beiteområdet, særlig nede i bygda, har grodd igjen de siste årene. Her kan folk leie geiter av oss i sommerhalvåret for å holde vegetasjonen nede, sier Støa.

DIGITALT GJERDE
Geitene blir utstyrt med et digitalt gjerdesystem, som gjør at det ikke er behov for å sette opp fysiske gjerder rundt beiteområdet. Dette er avgjørende for at satsingen i det hele tatt skal være mulig.
– Gjennom en app setter vi opp hvilket område geitene skal beite på. Et halsbånd gjør at dersom geitene går utenfor området starter det først å pipe, og dersom de ikke da snur vil de få støtet. Dette er et norskutviklet system som fungerer veldig bra, sier Støa.
For paret er det snakk om en stor investering for å komme i gang, men de har fått midler fra Innovasjon Norge til fjøsbyggingen og fra de konfliktdempende rovdyrtiltakene til innkjøp av halsbånd.
– Vi ser vel ikke for oss at dette er lønnsomt det første året, men at vi trenger tre til fire år for å få lønnsomhet i prosjektet. Det blir mye jobb med logistikk og oppfølging av utleide geiter. Vi må blant annet se til at de har mat og drikke nok, sier Støa.

LEIER IKKE UT TIL SKOGS
– Mange har gitt seg med sauebeite på grunn av rovdyrsituasjonen. Ulven tar vel like gjerne geit som sau?
– Ja, men geitene er jevnt over bedre til å rømme enn sauene. Men vi ser først og fremst for oss å leie ut geiter i bygdenære strøk. Lang til skogs blir det for risikabelt å leie ut geiter. Men en risiko er det uansett, sier Støa.
Flere har allerede meldt interesse for å leie geiter av Støa gårdsdrift, og paret skal fortelle om gründervirksomheten sin på inspirasjonskvelden for gründere onsdag 17. februar på Teams.