Oppe på Risberget Samfunnshus kunne man lørdag få høre om da svedjefinnene kom til Risberget, og om hvilke spor de har etterlatt seg her. Foredraget er et samarbeid mellom Risberget Kulturhistoriske forening og Trond Burud.
Bakgrunnen for foredraget var å fortelle om den nye bosetningen i Risberget. Det har i nyere tid blitt funnet ut at det i alt har vært 3 ulike bosetninger i Risberget. Både Finnetorpet Risberget, Oppistua og Nedstua. Svedjefinnene var nok bosatt i Risberget i en periode på cirka 20 år før finnene vandret videre nordover.
Les også: Kun én åpningshelg igjen for den populære sommerkafeen i Risberget
FINNETORPET RISBERGET
– Det eldste finnetorpet i Risberget ble bosatt rundt 1663 eller 1964. Her bodde Puran, og det var i alt 3 boplasser i Risberget. Jeg er veldig godt fornøyd med at det er over 40 forhåndspåmeldte til foredraget i Risberget, forteller Trond Burud.
For det var mange som tok turen til Risberget Samfunnshus for å høre på Trond Burud lørdag. Det var i alt over 40 personer, og mer enn dette var det ikke plass til med tanke på koronarestriksjonene. Det er tydelig at interessen rundt skogfinnene er stor. Trond Burud er en mann med mye kunnskap om både skogfinnene og kulturen i Risberget, og har masse fine og informasjonsrike historier å komme med.

– Svedjerug, dette er en rugsort som finnene dyrket der det ble drevet svedjebruk. Svedjerug er en møysommelig prosess som tar i alt 3 til 4 år fra man brenner skogen til rugen kan høstes. Dette er ikke høstet i brent aske men fra dyrket jord, forteller Trond Burud mens han viser frem en bunt med svedjerug.
Det har blitt jobbet mye de siste årene for å få til en merking fra samfunnshuset og opp til Risberget finnetorp. Dette er en merket tur med gult symbol av et kirketårn. Turen totalt har en lengde på ca. 45 minutter, og her kan man finne gamle rester etter grunnmuren og også mulig en røykeovn. I tillegg er det satt opp informasjonstavler og bilder på minneplassen utenfor samfunnshuset.
