I år er det 1000 år siden det såkalte klubbeslaget på Hundorp og at innføringen av kristendommen startet i Gudbrandsdalen. Nå er fire ungdommer på rundreise for å invitere ungdom til markeringen i slutten av juli, og torsdag besøkte de Våler.
Klubbeslaget mellom Olav den Hellige og Dale-Gudbrand på Hundorp i 1021 markerte starten på innføringen av kristendommen i Gudbrandsdalen. 1000-årsjubileet skal markeres stort på Hundorp i Sør-Fron fra 29. til 31. juli, og ungdom fra hele fylket oppfordres til å bli med på markeringen.
I den anledning er Nikoline Scheie, Martine Skibenes Rannstad, Johanne Dalsbø og Frederik Feiler på rundreise i fylket for å invitere ungdom til jubileet, og torsdag besøkte de Våler hvor de traff ungdomsrådets Ingrid Vestby og sokneprest Einar Vannebo.
– Klubbeslaget i 1021 var et kraftig kulturmøte, og vi reiser rundt for å undersøke nærmere hva slike kulturmøter gjør med samfunnet vårt. Dette var selve fundamentet for Norge, at Norge ble et rike og at kristningen av Norge startet, sier Frederik Feiler.

FIKK OMVISNING
Sokneprest Einar Vannebo satte stor pris på besøket, og ga de fire en skikkelig omvisning i nye Våler kirke. Han fortalte hvorfor Våler heter Våler, om den tragiske kirkebrannen og hvorfor den nye kirka er bygget slik den er bygget.
De fire ungdommene fikk høre hva en kirkebrann gjør med et lokalsamfunn, og kampene som gikk mellom å reise kirken slik den var kontra å bygge en het ny kirke.
– Neste år er det Våler sin tur til å jubilere. I 1022 var Olav den Hellige her, og det skal vi markere med et storstilt program gjennom hele året, sier Vannebo, som liker måten ungdommene reiser rundt for å rekruttere til markeringen i Gudbrandsdalen.

DELTE UT HÆRPILER
Da klubbeslaget fant sted i 1021 ble invitasjonene sendt via såkalte hærpiler. I Våler fikk de utdelt tre hærpiler, altså invitasjoner til Hundorp.
– En hærpil er en gammel måte å invitere til kamp på. Det ser ut som en pinne du stikker i jorda. Invitasjonen er brent på den ene siden, og det er en liten løkke på den andre. Før i tiden var det en litt mer brutal betydning rundt hærpilene, men disse vi leverer her er bare hyggelig, smiler Feiler.
Før betydde en hærpil som var brent på tuppen at gården til mottakeren skulle brennes før vedkommende ble hengt. Slik er det heldigvis ikke lenger.
– Å bruke hærpiler som invitasjoner er en god idé, og noe vi må vurdere før vårt eget jubileum, smiler Vannebo, som også ser at mer moderne kanaler er viktig å bruke til neste års store jubileum i Våler.
