Nytt år og nye muligheter. Mange av oss starter året med ambisjoner om mer trening og et bedre kosthold. På Puls Flisa kan du nå få dokumentert «rikets tilstand».
Nytt år starter med nye mål og mer fokus på helse og kosthold. I hvert fall er det slik for svært mange, skal vi tro en fersk undersøkelse for Helsedirektoratet.
Den viser at én av fire har nyttårsforsetter om å trene mer og gå ned i vekt. Og det er de yngste som er ivrigst med å avlegge nyttårsløfter til seg selv: Dobbelt så mange under 30 som over 60 har forsetter.
– Nyttår er for mange en fin anledning til å gjøre opp status. Sjansen for å lykkes med nyttårsforsettet øker dersom man setter seg realistiske mål som å gå et par turer i uke enn å løpe maraton, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet.
Og nettopp å gjøre opp status er det du kan gjøre ved Puls Flisa. For på nyåret åpner de nemlig en ny avdeling for helseanalyse.
Her inne i et lite rom står prosjektleder og fysioterapeut Trond Sannvoll blant en rekke apparater og diverse utstyr. Her kan du få en fullstendig kroppsanalyse ved å måle alt fra hvilepuls, makspuls blodtrykk, kroppssammensetning og ikke minst, noe som kan være skremmende for mange; du kan finne ut din biologiske alder.
Det kan nesten minne litt om Olympiatoppen.
– Ja, vi har mange av de samme type maskinene som de har der. Det er fordi vi ønsker å ha de maskinene som gir et mest mulig riktig resultat, forteller han.
Sannvoll understreker at helseavdelingen er viktig på svært mange måter.
– Målet er et bedre liv og bedre helse – å hjelpe de som vil ha hjelp med tiltak på aktivitet og kosthold. Derfor er det bra å få dokumentert «rikets tilstand» og ikke minst så vil en senere kunne dokumentere endring ut i fra iverksatte tiltak.
folkehelse
Slik kan du få vite hva du kan gjøre annerledes og hva du bør bli flinkere til, forteller han.
– Dessuten er dette viktig i et folkehelseperspektiv. Har man for eksempel for dårlig arbeidskapasitet i forhold til det som forventes på jobb og hverdagen ellers, så kan man fort havne i risikosona for hjerte- og karsykdommer, diabetes 2 eller ulike kreftdiagnoser. Her finnes det mye dokumentert forskning som underbygger dette.
Det nye helseanalyse-prosjektet koster i overkant av 900.000 kroner. I tillegg til å dekke en del selv, har også Puls fått støtte fra Innovasjon Norge og Åsnes nærings- og utviklingsfond.
– Vi er kjempefornøyde med at de har trua på oss og at vi får dra i gang med dette. Flere bedrifter har allerede meldt sin interesse, så jeg har skikkelig trua, og tror det kommer til å bli veldig bra.
INVITERER TIL SEMINAR
Startskuddet for helseprosjektet til Puls Flisa går 9. januar.
Da inviteres det til frokosteminar sammen med Solør Næringshage for lokalt næringslivet og lokalt helsevesen. På kveldstid er åpent for alle som vil høre mer om analysen og teorien bak samt se en praktisk gjennomgang av hva det egentlig går ut på.
– Vi forventer at det kommer mange interesserte og nysgjerrige. Det er påmelding til begge seminarene, så det er bare å melde seg på, sier Sannvoll.
– Nå framover håper vi på full fart. Det blir testing og analyser, og tilrettelegging for de som ønsker det. Deretter kan analysen sendes videre til fastlege eller bedriftshelsetjenesten, om ønskelig, for mer hjelp og tilrettelegging der.
Selv tok han testen da det meste var på plass rett før jul. 63-åringen er fornøyd.
– Jeg ble «gærung». Jeg ble 60 år. Det kunne vært bedre, men med det arbeidsstresset jeg har hatt i 2019, så er jeg fornøyd. Nå framover skal jeg trene mer, slik at jeg blir yngre til våren. God helse er viktig.

