• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst
logo

kav lokal

  • Nettradio
  • Magasin
  • Dødsannonser
Meny
  • Nyheter
  • Nettradio
  • Solørradioen
    • Siste spilte
    • Radiobingo
    • Underholdningsguiden
    • Sendeskjema
  • Magasin
  • Dødsannonser
  • Annonsere på nett, papir og radio
  • Tips oss
  • Ansatte
Nyheter
8 minutter lesetid

Her lages en av Norges beste eplesidere

Bugarden besøksgård, Knappum, Ole Albert Eig Foto: Liv Rønnaug B. Lilleåsen
TIL TOPPS: Eplesideren fra 2019 fra Bugarden besøksgård gikk helt til topps i gjev eplesiderkonkurranse. Sammen med ni andre produsenter kan Ole Albert Eig skilte med at de er i norgestoppen. Foto: Liv Rønnaug B. Lilleåsen
Liv Rønnaug Lilleåsen
Publisert: 16 juni, 2020 12:47
Oppdatert: 16 juni, 2020 13:29
Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Bugarden-sideren fra Åsnes tok gull.

Sola skinner og insektene jobber iherdig. I det frodige og grønne landskapet ser vi epletrær på rad og rekke. Noen av dem i full blomst, mens andre har allerede unnagjort jobben for denne gang.

Her et steinkast utenfor Flisa sentrum finner du en av Norges beste eplesidere. Nylig tok epleprodusentene på Bugarden besøksgård Ole Albert Eig og Mona Elisabeth Wiik gull i gjev eplesiderkonkurranse.

– Det er kjempeartig! Det å anerkjennelse for det man jobber med og eksperimenterer med blir så bra at et dommerpanel på 30 fagfolk slår til med gullpremie – det er vi veldig fornøyde med, og særlig siden vi er nybegynnere på dette, sier Eig.

Bugarden besøksgård, Knappum, Ole Albert Eig Foto: Liv Rønnaug B. Lilleåsen
GULL-SIDEREN: Ole Albert Eig med gull-sideren og diplomet som bevis på at de har laget en av Norges beste eplesider. Foto: Liv Rønnaug B. Lilleåsen

For blant 70 produkter fra store epledistrikt landet rundt oppnådde sideren fra Solør såkalt gull-standard sammen med ni andre produsenter.

Eig forteller noe av suksessoppskriften.

– Den er jo veldig god! Vi lager sider på en mer gammeldags metode, en metode som faktisk er veldig lik måten man lager champagne på. Det tar cirka tre år å lage den, og nettopp derfor oppnår man en helt annen smak og kompleksitet enn for eksempel med hurtigsider, som gjæres opp på noen ukers tid.

STOR INTERESSE FOR EPLER

Det er bransjeorganisasjonene Hanen og Norsk Eplefest som står bak den årlige konkurransen om å kåre Norges beste eplesider, eplemost og fruktvin. Kåringen for 2019 gikk av stabelen i 2019 i Oslo tidligere i vår.

Epler har hatt en solid vekst de siste årene.

På Vinmonopolet har norske sidere blitt en salgsvinner, med en vekst fra 50.000 liter i 2014 til nærmere 250.000 liter i fjor. Mens det i 2010 var syv produsenter i Norge, ser vi nå over 25 i 2019. Og det fra helt andre områder enn de store epledistriktene som Hardanger og Lier, nemlig blant annet Innlandet.

For det var nettopp interessen for drikkevarene som er noe av årsaken til at samboerparet i Åsnes startet opp i 2018.

Nå har de eksperimentert med både sider og fruktvin i nærmere fem år, og det var først i år at de sendte inn et bidrag i den årlige konkurransen.

Saken fortsetter etter annonsen

I tillegg til gull-sideren fikk Bugarden også flere utmerkelser innen sølv- og bronse-standard for både sider og fruktvin.

Bugarden besøksgård, Knappum, Ole Albert Eig Foto: Liv Rønnaug B. Lilleåsen
FULL BLOMST: Flere av epletrærne på Bugarden står nå i full blomst. Foto: Liv Rønnaug B. Lilleåsen

– Solør er jo et marginalt område for å dyrke frukt sammenlignet med de store epledistriktene. Men de eplene vi dyrket opp i fjor var moden på samme tid som eplene modnes i Lier og de hadde like høy sukkerkonsentrasjon. Det har jo vært frukttrær i hagene i Solør i mange, mange år, og vi har vært heldige med svært lav dødelighet på trærne. Så denne gull-sideren er jo et bevis på at det er mulig.

TRADISJONER I HEVD

Eig har ført epletradisjonene videre. Selv er han vokst opp i Kaffegata på Flisa, men tok over gården i Knappum i 1999. Det var hans morfar som startet opp med epleproduksjon her på Bugarden en gang på 60-tallet.

Han hadde nærmere 40 trær, mens Eig har utvidet og har over 1.100 trær og 18 ulike sorter på rad og rekke.

Bugarden besøksgård, Knappum, Ole Albert Eig Foto: Liv Rønnaug B. Lilleåsen
KOS OG JOBB: Epletrær plantes på en helt annen måte enn det gjorde da Eig sin morfar drev på 60-tallet. Nå plantes de på hekk med 3,5 meters avstand mellom hver rad og 90 centimeter mellom hvert tre. – Det er mye jobb, men det er også moro, forteller Eig, som nå skal i gang med å vekk ugresset og legge på bark. Foto: Liv Rønnaug B. Lilleåsen

I tillegg til godkjent drikkevareproduksjon av epler har samboerparet også veksthus, kjøkkenhage og 14 forskjellige dyr på gården – blant annet hester, bier, kuer, minigriser og fire katter.

Besøksgården er også «Inn på tunet»-godkjent, og tar i mot barn fra barnevernet skolebarn som trenger en alternativ skoledag.

De har også besøk av en rekke barnehager i distriktet og er en del av gårdene i årets Gardtassing.

  • LES OGSÅ: Det blir Gardtassing i august

Nå har Eig og Wiik en gull-sider å skilte med også, og det gir absolutt mersmak til å fortsette.

Foreløpig er den ikke til salgs, men planen er å selge eplesider på gården og på ulike utsalgssteder en gang i framtida.

– Vi tar det litt forsiktig. Nå har vi blitt litt kjent med markedet, folk i bransjen med selve konkurransen. Epleproduksjon er jo tidkrevende og kan være vanskelig i perioder, men vi får utvikle oss litt og litt – år for år. Så får vi se hvor vi havner etter hvert. Og kanskje blir det flere gode plasseringer framover, smiler Eig lurt.

  • Bugarden besøksgård, Knappum, Ole Albert Eig Foto: Liv Rønnaug B. Lilleåsen
    Bugarden besøksgård, Knappum, Ole Albert Eig Foto: Liv Rønnaug B. Lilleåsen
  • Bugarden besøksgård, Knappum, Ole Albert Eig Foto: Liv Rønnaug B. Lilleåsen
    Bugarden besøksgård, Knappum, Ole Albert Eig Foto: Liv Rønnaug B. Lilleåsen

Du vil kanskje også lese

MANGE BRANNER: Hvert år starter omlag 3.000 branner som følge av lynnedslag i Norge.Lynnedslag fører til flere tusen branner hvert år Utgir bok med dikt på solung og fotografier fra Solør Nå skal Ole Albert plante 200 epletrær Eplemost fra Solør kan bli en ny slager

Tips

E-post: post@isolor.no
Gå til tips-siden

Kontakt oss

Telefon: 46 900 800
Postboks: Kaffegata 5
2271 FLISA

Redaksjonen
post@isolor.no
Reklameavdelingen
odd.erland@isolor.no

Følg oss

  • Facebook
  • RSS

Redaksjonen

Ansvarlig redaktør
Bjørn-Martin Brandett

isolor.noRedaktørplakateniSolør arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. iSolør har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Lenk gjerne til oss, men ikke kopier materiale fra iSolør uten å ha en avtale med oss.
Personvernerklæring Om informasjonskapsler
iSolør.no © 2022 · Løsningen er designet og utviklet av Dyplink - dyplink.no