Bugarden-sideren fra Åsnes tok gull.
Sola skinner og insektene jobber iherdig. I det frodige og grønne landskapet ser vi epletrær på rad og rekke. Noen av dem i full blomst, mens andre har allerede unnagjort jobben for denne gang.
Her et steinkast utenfor Flisa sentrum finner du en av Norges beste eplesidere. Nylig tok epleprodusentene på Bugarden besøksgård Ole Albert Eig og Mona Elisabeth Wiik gull i gjev eplesiderkonkurranse.
– Det er kjempeartig! Det å anerkjennelse for det man jobber med og eksperimenterer med blir så bra at et dommerpanel på 30 fagfolk slår til med gullpremie – det er vi veldig fornøyde med, og særlig siden vi er nybegynnere på dette, sier Eig.

For blant 70 produkter fra store epledistrikt landet rundt oppnådde sideren fra Solør såkalt gull-standard sammen med ni andre produsenter.
Eig forteller noe av suksessoppskriften.
– Den er jo veldig god! Vi lager sider på en mer gammeldags metode, en metode som faktisk er veldig lik måten man lager champagne på. Det tar cirka tre år å lage den, og nettopp derfor oppnår man en helt annen smak og kompleksitet enn for eksempel med hurtigsider, som gjæres opp på noen ukers tid.
STOR INTERESSE FOR EPLER
Det er bransjeorganisasjonene Hanen og Norsk Eplefest som står bak den årlige konkurransen om å kåre Norges beste eplesider, eplemost og fruktvin. Kåringen for 2019 gikk av stabelen i 2019 i Oslo tidligere i vår.
Epler har hatt en solid vekst de siste årene.
På Vinmonopolet har norske sidere blitt en salgsvinner, med en vekst fra 50.000 liter i 2014 til nærmere 250.000 liter i fjor. Mens det i 2010 var syv produsenter i Norge, ser vi nå over 25 i 2019. Og det fra helt andre områder enn de store epledistriktene som Hardanger og Lier, nemlig blant annet Innlandet.
For det var nettopp interessen for drikkevarene som er noe av årsaken til at samboerparet i Åsnes startet opp i 2018.
Nå har de eksperimentert med både sider og fruktvin i nærmere fem år, og det var først i år at de sendte inn et bidrag i den årlige konkurransen.
I tillegg til gull-sideren fikk Bugarden også flere utmerkelser innen sølv- og bronse-standard for både sider og fruktvin.

– Solør er jo et marginalt område for å dyrke frukt sammenlignet med de store epledistriktene. Men de eplene vi dyrket opp i fjor var moden på samme tid som eplene modnes i Lier og de hadde like høy sukkerkonsentrasjon. Det har jo vært frukttrær i hagene i Solør i mange, mange år, og vi har vært heldige med svært lav dødelighet på trærne. Så denne gull-sideren er jo et bevis på at det er mulig.
TRADISJONER I HEVD
Eig har ført epletradisjonene videre. Selv er han vokst opp i Kaffegata på Flisa, men tok over gården i Knappum i 1999. Det var hans morfar som startet opp med epleproduksjon her på Bugarden en gang på 60-tallet.
Han hadde nærmere 40 trær, mens Eig har utvidet og har over 1.100 trær og 18 ulike sorter på rad og rekke.

I tillegg til godkjent drikkevareproduksjon av epler har samboerparet også veksthus, kjøkkenhage og 14 forskjellige dyr på gården – blant annet hester, bier, kuer, minigriser og fire katter.
Besøksgården er også «Inn på tunet»-godkjent, og tar i mot barn fra barnevernet skolebarn som trenger en alternativ skoledag.
De har også besøk av en rekke barnehager i distriktet og er en del av gårdene i årets Gardtassing.
- LES OGSÅ: Det blir Gardtassing i august
Nå har Eig og Wiik en gull-sider å skilte med også, og det gir absolutt mersmak til å fortsette.
Foreløpig er den ikke til salgs, men planen er å selge eplesider på gården og på ulike utsalgssteder en gang i framtida.
– Vi tar det litt forsiktig. Nå har vi blitt litt kjent med markedet, folk i bransjen med selve konkurransen. Epleproduksjon er jo tidkrevende og kan være vanskelig i perioder, men vi får utvikle oss litt og litt – år for år. Så får vi se hvor vi havner etter hvert. Og kanskje blir det flere gode plasseringer framover, smiler Eig lurt.
Bugarden besøksgård, Knappum, Ole Albert Eig Foto: Liv Rønnaug B. Lilleåsen Bugarden besøksgård, Knappum, Ole Albert Eig Foto: Liv Rønnaug B. Lilleåsen