72.900 kroner koster det kirkelig fellesråd i Åsnes å få fraktet vekk avfall fra kommunens seks kirkegårder. I Hof går det meste tilbake til førsteklasses matjord.
Gjesåsen 12.000, Åsnes 17.000, Hof Finnskog 1.300, Arneberg 12.000, Åsnes Finnskog 12.000 og Hof 1.600 kroner. Så mye kostet det å bli kvitt avfallet ved kirkegårdene i Åsnes i fjor.
Der andre prater om miljø tar Leif Roger Rognstad ansvar. Da han kom til Hof som kirketjener sommeren 1987 tok han umiddelbart tak i miljørapporten til Gro Harlem Brundtland som oppfordret folk til å handle lokalt og tenke globalt.
Av jord er du kommet og fra jord skal du atter gjenoppstå. Rognstad har bokstavelig talt snudd opp ned på prestens ord ved grava. Hans kompostanlegg og miljøengasjement vekker oppsikt over hele landet. Da han la fram det økonomiske resultatet for 2018 ble det fart på både ordfører og styret i kirkelig fellesråd.
– Fantastisk jobb
– Fantastisk jobb du gjør, var kommentaren fra ordfører Ørjan Bue da han fikk se regnskapstallene.
Styret i kirkelig fellesråd lover å følge opp for å få utgiftene ned med minst 60.000 ved de andre kirkegårdene også. Resten av miljøgevinsten er vanskelig å omsette i noe regnskap.
– Kirkegården i Hof er selvforsynt med førsteklasses jord. Her trengs det ikke noe kunstig gjødsling. Restavfallet som blir igjen er ikke mer enn at jeg tar det med til miljøstasjonen i egen bil. Jeg har regnet litt på det og kommet fram til at komposten har gitt sju lastebillass med jord siden jeg begynte, sier Rognstad.
Nå har organisasjonen Klosser og Innovasjon Norge engasjert seg i saken.
– Vi har hatt møte med Rognstad. Dette ønsker vi å være med på. Vi ser for oss muligheter til å skape arbeidsplasser i snekring av kompostbinger, og leveranser til kirkegårder landet rundt , sier Stian Gulli.
Brev fra London
– Mange kaller meg idealist, men jeg er realist. Siden jeg begynte som kirketjener har det vært en skremmende utvikling i unyttig forbruk som ikke kan fortsette. Det er så ille at vi bør endre budet om å elske vår far og mor. Barna våre har grunn til å frykte oss sier Rognstad.
Miljøengasjement stopper ikke på gravens rand. Nå tar han opp kampen mot Oasis, et produkt som er blitt et miljøproblem over hele verden. 24. januar fikk han svar fra hovedkontoret i London. Det internasjonale konsernet innrømmer at de har et miljøproblem. De jobber med løsninger som kan komposteres.
Rognstad har allerede utfordret Oasis til å bruke de to blomsterbutikkene på Flisa for å teste nye miljøvennlige løsninger. Og han har tatt saken videre inn i skogindustrien og spurt Boregaard om de kan være med på produktutvikling som kan erstatte Oasis.

