Oppfinnermesse i Grue arrangeres for 19. gang i år, og Einar Korbøl som står bak messa, håper på enda bedre oppmøte fra flere skoler under neste års 20-årsjubileum. – Vurderingen om det blir Oppfinnermesse neste år, går på om skolene responderer på det opplegget vi har. Med mer eller mindre samme opplegg i snart 20 år, så har noen lærere gått lei, men elevene er jo nye hvert år! sier en engasjert Korbøl.
Flere av lærerne som har vært med det samme opplegget, begynner å gå litt lei forteller Korbøl.
– Ungene er jo nye, så de har jo ikke gått lei opplegget! Vi skal uansett tråkke en ny vei, og prøve oss med nye ideer framover. Det finnes helt klart mange måter vi kan jobbe med oppfinnelsene og være enda mer kreative rundt det «Grønne skiftet» og energiutvikling for eksempel, sier Korbøl.
Mange elevbedrifter
Arbeidsoppgavene har vært mange og forskjellige.
– Den aller største gruppa som er med i år er elevbedrifter, som det heter på grunnskolenivå. Det er da stort sett 9. trinn på de skolene som er med, som har lagd elevbedrifter som viser fram sine ideer. Noen har lagd kastemaskiner som skal kaste en tennisball, som var en mekanisk oppgave. Noen har jobbet med et tema om trearbeid, rett og slett en god gammeldags sløydoppgave. I tillegg er det 3-4 filmer som skal vurderes, noen har også jobbet med en redesign-oppgave, hvor elevene har lagd nye ting av gamle ting, forteller Korbøl.
Under årets messe har det vært med elever fra mange steder i Glåmdalsdistriktet, men Korbøl etterlyser også mange av skolene.
– Mange kommer selvsagt fra vår egen skole her på Kirkenær, ettersom vi står som arrangører. Det kommer også en stor kontingent fra Våler, og en stor gruppe fra Eidskog. Vi mangler Kongsvinger, Nord-Odal og Sør-Odal, det er jo litt merkelig at ingen der finner tid til å bruke på Oppfinnermessa i år! Det er kanskje slik at de har andre ting å finne på, og så er det sikkert noen rektorer som sier at «nei, i år får vi droppe Oppfinnermessa». Det synes vi er dumt, men sånn er det, sier Korbøl.
– Vi har en jobb å gjøre
Korbøl må finne på nye grep til neste år, slik at det blir enda flere deltagere til jubileumsåret.
– Ja, det er jo det å treffe med oppgavene slik at elevene synes det er bra. Vi må også treffe rektorer og lærere, så vi har en jobb å gjøre. Vi har en jobb å gjøre med å treffe de rette personene på skolene og gå direkte på de. Vi skal ha oppgaver som går på miljø, naturvern, framtidsteknologi blant annet. Det må jo lærerne være opptatt av også, ungene demonstrerer jo og skulker skolen for å redde jorda! Hvis lærerne synes det er kjedelige temaer, ja da får de slutte i skolen, sier en engasjert Einar Korbøl i Oppfinnermessa.

