Det jobbes fortsatt for et nytt bygg til Norsk Skogfinsk Museum på Svullrya på Grue Finnskog. I fjor søkte museet om 95 millioner kroner fra statsbudsjettet til å bygge et museum på 1670 kvadratmeter, men fikk nei.
Norsk Skogfinsk Museum utlyste høsten 2017 en arkitektkonkurranse som skulle vise seg å bli Norges fjerde største arkitektkonkurranse. Det er bare interessen rundt å regne Operaen, Våler kirke og et nytt Nasjonalmuseum som har vært mer populær. Den beste tegningen for nytt museumsbygg ble i fjor kåret og planene for det nye bygget står klart. Men ett viktig punkt gjenstår; nemlig pengene.
ØVERST PÅ AGENDAEN
– Prosessen startet for 25 år siden, og man så allerede da behovet for et nytt museumsbygg på Svullrya, som skulle ligge i gangavstand til Finnetunet. Etter at Norsk Skogfinsk Museum ble opprettet har dette museumsbygget stått øverst på agendaen, sier direktør ved Norsk Skogfinsk Museum, Dag Raaberg.
I desember 2016 fikk Norsk Skogfinsk Museum et muntlig tilsagn fra Kulturdepartementet om at dere skulle få midler til et nytt museumsbygg, men pengene rakk kun til arkitektkonkurransen. Videre har det blitt søkt om et bygg på over 1600 kvadrat, men ikke fått midler til dette, enda.
– I utgangspunktet ønsket vi oss et mye større bygg, på nærmere 5000 kvadrat. Det nye bygget vil romme i overkant av 1600 kvadratmeter. Det er avsatt plass til en fast utstilling, samt plass til en skiftende utstilling. Det vil være bibliotek, kontorer, rom til å ta imot gjenstander og klargjøre de for utstilling. Det blir kafeteria, gjestekontor og mer tekniske rom, sier Raaberg.
Museet inneholder per dags dato over 36.000 gjenstander, 163 bygninger, over 300.000 foto, over 55.000 bøker i biblioteket, over 800 timer med lydarkiv og store, private samlinger.
KJEMPER VIDERE
– Dere fikk ingen plass på statsbudsjettet. Hvor går veien videre?
– Selv om prosessen har vært lang, så leverte vi vår første søknad for over et år siden med tanke på statsbudsjettet for 2019. Det var vår første søknad. Etter at statsbudsjettet ble lagt frem i fjor, har vi jobbet intenst mot stortingskomiteer, vært med på flere høringer, truffet mange politikere, både lokalt og regionalt, sier han.
– Det vi har forsøkt nå i ettertid er å få noen millioner kroner slik at vi kan fortsette prosessen. Blant annet opprettholde samarbeidet med arkitektene om teknikske byggetegninger, mer detaljerte tegninger av utstillinger. Dette er ting vi gjerne unne ha holdt på med nå, mens vi venter på et positivt svar omkring statsbudsjettet i 2020, legger Raaberg til.
Raaberg forteller at kulturministeren kommer til Grue 27. april i år.
– Vi skal vise henne hvorfor det er viktig å bevare den skogfinske kulturen, smiler han.
bevare skogfinsk kultur
– Når håper dere at bygget skal stå klart?
– Første mulige år vil da bli 2022, men det forutsetter at vi får midler i 2020 – noe vi har stor tro på.
Raaberg opplever at den skogfinske kulturen er noe som fenger de aller fleste.
– Det er slik at den skogfinske kulturen er basert på en sjamanistisk kultur, og det var den siste svedjebrukskulturen i Europa. Dette ligger ikke langt tilbake i tid. Det betyr at vi har mye dokumentasjon, både lydopptak og skriftlig materiale, magiske symboler som vi finner på mange bygninger, sier Dag.

