Import, priskrig hos butikkkjedene og plastjuletrær ødelegger for juletreprodusentene, mener organisasjonen Norsk Juletre. Men på Opaker har de stålsatt seg.
Det er juletrær så langt øyet kan se i vinterlandskapet. Tretoppene strekker seg opp mot himmelen – noen er høye, noen er små, mens andre er smale eller brede.
Her på Opaker gård på Grue vestside er det 70.000 juletrær i omløp på nærmere 100 mål – for det meste fjelledelgran.
– Det er som med oss mennesker at ingen som er like, og sånn er det også med fjelledelgrana. Her er det noe for enhver smak, forteller daglig leder Kjersti Rinde Omsted.
I fjor ble det produsert rundt én million juletrær i Norge. Mens nærmere 400.000 juletrær ble importert, hovedsakelig fra Danmark.
Men priskrig på juletrær hos store butikkkjedene, plastjuletrær, svart salg av juletrær og import truer juletreprodusenter i store deler av landet, mener organisasjonen Norsk Juletre.
Her på Opaker gård går de nye veier for å møte konkurransen.
– Vi tenker at vi må utnytte de mulighetene som er her. Flere ønsker seg en individuell tilpasning, så derfor har vi satset på juletre via post og direktelevering på døra. Responsen er veldig god og kunden er veldig fornøyd, sier Rinde Omsted, som driver stedet sammen med Arne Wilhelm Omsted.
Nylig fikk ekteparet 2.plass for Norges fineste juletre i Norsk Juletre sin årlige konkurranse.
PÅ LAG MED NATUREN
De møter konkurransen på flere måter.
Fra og med neste sesong kutter de ut den klassiske norske grana og satser for fullt på fjelledelgran. Mens framover håper de å posisjonere seg i markedet med salg av kun økologiske juletrær.
– Vi vil dyrke trær på lag med naturen. Nå har vi drevet i flere år uten kjemiske midler i juletrefeltet, og vi har hatt veldig god nytte av disse små firbeinte kulturlandskap-pleierne våre. Sauene holder ugresset nede samtidig som de gjødsler godt.
Nå gjenstår en godkjenning fra Debio, kontrollinnstansen for økologisk landbruksproduksjon og som sertifiserer økologiske juletrær. Uten bruk av kunstgjødsel eller sprøytemidler medfører det en langt mindre belastning for miljøet, ifølge Debio.
Rinde Omsted forteller at det er få økologiske juletreprodusenter på markedet i dag, og dermed kan de tilby noe unikt.
– Folk vil ha sporbarhet – de vil vite hvor treet kommer fra. Samtidig er de opptatt av bærekraft og miljø. Dette kan vi svare godt for nå når vi har fått god erfaring med juletreproduksjon.
STØRRE VILJE TIL Å OMDISPONERE JORD
Til tross for at Norge har massive områder med skog, kommer vi ikke unna importen for å dekke etterspørselen. For fjerde året på rad oppfordrer nå Landbruksdepartementet til økt juletreproduksjon i Norge.
I Dagsnytt 18 på NRK tidligere i november etterlyste Kjersti Rinde Omsted handling for å flere norske juletrær. Her mener hun viljen til å omdisponere matjorda lokalt burde vært bedre.
Det er over sju år siden ekteparet på Grue vestside fikk ja til omdisponering fra kommunen, og våren 2012 ble det første juletreet satt i jorda. Siden har de testet en rekke ulike typer av edelgran.
Rinde Omsted sier det har vært syv svært spennende år.
– Nå begynner vi å se resultater på hva som slår godt an hos kundene. Det gjelder å tørre å teste og tørre å satse.
TRAVEL DESEMBER
Det er en travel hverdag nå i desember med juletre i post og utkjøring. De har flere utsalgssteder som på Kirkenær og Flisa, og blant annet Oslo. I tillegg har det vært juletrehogst de siste helgene her hjemme på Opaker.
– Det har vært full fart med juletrehungrige nordmenn de siste ukene. Det er så gøy å se hvordan folk velger ut og ser og studerer, og til slutt finner de det juletreet som de vil ha hjemme. Mange pynter jo treet tidlig i desember nå, og da passer edelgrana perfekt. Den er robust, holder seg godt og drysser minimalt.
Hun mener det er helt avgjørende å finne sin plass i markedet for å overleve blant import og billigsalg hos kjedene.
– Det er viktig å finne sin nisje. Det å skylde på konkurranse i markedet og at man ikke får solgt nok trær, det kommer man ingen vei med. Her er det gode klimatiske forhold med kalde vintre og skrinn jord, som hindrer at treet vokser for fort. Vi må bruke fordelene vi har her i Norge.


