• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst
logo

kav lokal

  • Nettradio
  • Eavis
  • Dødsannonser
Meny
  • Nyheter
  • Det skjer i Solør
  • Debatt
    • Lokal debatt
    • Regional debatt
  • Nettradio
  • Solørradioen
    • Siste spilte
    • Radiobingo
    • Send inn arrangement til «Det skjer i Solør»
    • Sendeskjema
  • Magasin
  • Dødsannonser
  • iSolør-Appen
Logg inn
  • Min side
  • Kjøp abonnement
  • Annonsere på nett, papir og radio
  • Tips oss
  • Ansatte
  • Salgsvilkår
  • Personvern
NYHETER
3 minutter lesetid

1 av 10 unge ønsker seg grønnere julemiddag

MYE GOD MAT: Byggkrem med bærkompott er en skikkelig julete dessert. Foto: Opplysningskontoret for brød og korn
Liv Rønnaug Lilleåsen
Publisert: 18 desember, 2019 00:00
Oppdatert: 11 november, 2020 13:10
Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Hvis de unge selv fikk velge menyen på julaften, ville de ha valgt vegetarmat.

Julen er en tid for tradisjoner, og det gjelder også i matveien. For de fleste av oss betyr det at vi spiser svineribbe eller pinnekjøtt til middag på julaften, men det er ikke nødvendigvis dét alle i den oppvoksende generasjon ønsker seg.

I en fersk undersøkelse tyder svarene på at unge er mindre tradisjonsbundne enn eldre når det kommer til mat på julaften.

Ni prosent av 18-29-åringene svarer at de kunne tenkt seg å spise vegetarmat på julaften, om de selv fikk velge.

– Det å spise plantebasert mat oppleves som bærekraftig og er dessuten godt for magen, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn i en pressemelding.

Hun tror unge sier at de kunne tenke seg en grønnere julemat både på grunn av det økende miljøengasjementet og et behov for å utfordre tradisjonene litt.

Saken fortsetter etter annonsen

mye godt

Det å spise vegetarisk i julen, trenger ikke være komplisert eller vanskelig. Det er mye godt å velge i hvis man bare er villig til å tenke litt utenfor boksen. Festmenyen kan bli minst like imponerende og full av gode smaker uten kjøtt og fisk.

– Salater, byggotto og rotgrønnsaker passer for eksempel fint til jul. Julegrøt og de tradisjonelle julekakene er som oftest vegetariske og kan enkelt gjøres veganske med  plantebaserte alternativer til meieriprodukter og egg, sier Nordbø.

Du kan også lage godt julepålegg uten kjøtt og fisk. Prøv for eksempel en rødbetehummus, som passer like godt på en skive brød som den gjør som dipp til potetchips eller grønnsaker. Eller overrask gjestene med rødbetrundstykker til julelunsjen.

Eldre holder på tradisjonene

De spurte mellom 18 og 29 var ikke helt alene om å ønske seg vegetarmat på julekvelden. Seks prosent av dem mellom 40-49 og to prosent av dem mellom 50-59 ville valgt det samme.

De over 60 er derimot mindre klare for endringer i tradisjonene. Ingen av de spurte i denne gruppen synes vegetarmat frister på julaften.

Undersøkelsen er gjennomført i desember av analyseselskapet YouGov på oppdrag fra Opplysningskontoret for brød og korn.

Du vil kanskje også lese

Ingen relaterte artikler.

Det er ikke tillatt å kopiere fra siden eller legge ut skjermdump av artikler.

Tips

E-post: post@isolor.no
Gå til tips-siden

Kontakt oss

Telefon: 40 40 71 01
Postboks: Kaffegata 5
2271 FLISA

Redaksjonen
post@isolor.no
Reklameavdelingen
odd.erland@isolor.no

Følg oss

  • Facebook
  • RSS

Redaksjonen

Ansvarlig redaktør
Bjørn-Martin Brandett

isolor.noRedaktørplakateniSolør arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. iSolør har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Lenk gjerne til oss, men ikke kopier materiale fra iSolør uten å ha en avtale med oss.
Personvernerklæring
iSolør.no © 2025 · Løsningen er designet og utviklet av Dyplink - dyplink.no