Helge Aandstad og Sigbjørn Aurland i Solør Biff DA på Balkan i Åslia har travle dager nå, de venter rundt 100 kalver i tiden framover mot påske. Kalvinga er allerede i gang og hittil har det kommet 8 velskapte kalver.
Gutta i Solør Biff har travle dager og netter, med kalving døgnet rundt.
– Ja, vi er allerede godt i gang og har fått 8 kalver så langt. Vi forventer rundt 100 kalvinger, så det blir spennende å se hvordan det går framover. Hittil har det gått stort sett bra, en kalv klart seg ikke – men det er slik dyreverdenen er dessverre, sier Aurland og Aandstad.
Natt til fredag ble det en hard fødsel, men det ser ut som det går bra.
– Det kom en oksekalv baklengs, og det er ofte utfordrende! Heldigvis gikk det bra denne gangen, men mora er litt i sjokk for det var en hard påkjenning. Erfaringsmessig tror vi det skal gå bra likevel, det har i alle fall gjort det tidligere, sier Aurland.
blir mange timer døgnet rundt
Med kalving døgnet rundt, har «jordmødrene» nok å henge fingrene i for tiden.
– Vi er i fjøset på dagtid, og det blir mange timer både på kveld og natt. Vi er innom fjøset hver andre time og følger opp. Vi har også tett samarbeid med veterinær og vi er så heldige at vi har mange gode veterinærer i distriktet. Vi har tilgang til vakt-telefon og får den hjelpa vi trenger når vi trenger den, forteller Aurland.
En kalvefødsel som går som normalt, er det beste for alle parter.
– Vi hadde en fødsel forrige helg som gikk veldig greit, fra vi skjønte at det var en fødsel på gang til kalven drakk melk av mora – så gikk det under en time! Fra kalven var født til han drakk av mora, så gikk det 20 minutter. Det var det vi kaller en «mønsterfødsel», og da det går av seg selv er det moro, forteller Aandstad.
de fleste kalvene blir i åslia
Det er dessverre ikke hver gang det går bra, men det er også normalt i dyreverdenen.
– Ja, i fjor hadde vi et frafall på 7-8 prosent. Landsgjennomsnittet ligger på rundt 10 prosent. Vi var heldige i fjor, og håper vi er enda mer heldig i år, sier Aurland.
De rundt 100 kalvene som er forventet framover mot påske, blir værende i fjøset i Åslia.
– Ja, oksene blir fôret fram og de fleste kvigene blir med videre for å bli mødre – mens noen går til slakt, forteller Sigbjørn Aurland og Helge Aandstad i Solør Biff.




