Haslemoen Café åpna nærmest i stillhet i midten av juni, men så er ikke kafévirksomheten det viktigste heller. Rune Stenseth er godt i gang med å utrede mulighetene for å skape om Haslemoen leir til et myldrende kunstsentrum, et prosjekt som vil få store ringvirkninger for Våler kommune.
Inne i velferdsbygget på Haslemoen leir er det montert kunst fra lokale og Oslobaserte kunstnere, Fotball-VM ruller på storskjermen i kinosalen og Rune Engstrøm står klar til å servere deg kaffe. I sommer skal nemlig Rune Engstrøm, Rune Stenseth og Elisabeth Stenseth undersøke et mulig forretningskonsept: å gjøre Haslemoen leir til et senter for kreativ virksomhet for kunstnere lokalt, nasjonalt og globalt. Dette gjør de etter å ha inngått samarbeid med Anders Heltzen, daglig leder i Haslemoen AS.
Tilby rimelige lokaler
– Vi ønsker å tilby kunstnere som har problemer med å betale husleie, leie for atelier, utstillingplasser og lagring av kunsten sin mye rimeligere og bedre lokaler enn det som er tilgjengelig inne i byen. Vi har snakka med en del kunstnere som har lyst til å komme hit for å fordype, videreutvikle og videreutdanne seg, slik at vi ser på muligheten til å tilby innhold til disse ved å bruke noen av de gamle bygningene og kjellerne rundt her til å opprette små verksteder, forteller Rune Stenseth.
Leiren er stor med mange fasiliteter: kino, store auditorier og klasserom, over hundre kontorlignende rom, over tusen sengeplasser. Alt dette kan være potensielle atelierrom, malerom, tegnerom, og ikke minst boplasser for kunstnere.
– Vi ser for oss glassblåserverksted, keramikkverksted, verksted til silketrykk og litografi, og mørkerom. Sjøl vurderer jeg å starte printvirksomhet for kunstnere her, forteller Stenseth.
Stenseth er, etter flere år i Oslo, sjøl i prosessen med å flytte heim til Strætåsen i Våler kommune, og med seg tar han sitt nettverk av kunstnere, kritikere og andre. Både far og datter Stenseth har lang fartstid i bransjen. Rune er fotograf, og arbeider blant annet med kunst- og fototrykk. Elisabeth er sjøl kunstner, og har blant annet kompetanse innafor webdesign.
Et demokratisk grasrotinitiativ
Prosjektet er stort, men Stenseth forteller at tilbakemeldingene matcher omfanget.
– Vi har gått ut i hele Europa med invitasjoner via sosiale medier og nettsida vår, og vi har fått voldsomme reaksjoner fra kunstnere som er glade for lavpristilbud og faglig innhold som er demokratisk og styrt nedenfra, ikke toppstyrt av en komité som velger hvem som kan komme. Så hit kan kunstnere komme, videreutvikle seg, leve, selge og vise fram kunsten sin, uten at det hverken skal stå på penger eller faglig dyktighet. Vi har blant annet fått god respons fra filmmiljøet i USA, fordi prisene er mye lavere hos oss enn mange andre steder.
Stenseth forteller at de også ønsker å inngå samarbeid med NAV, og gjerne hjelpe andre som sliter i hverdagen.
– Kanskje treffer vi en nerve hos noen, og kan inspirere dem! Vi ønsker også å samarbeide med utdanningsinstitusjoner og så videre, sier han.
Hjelpe opp og fram
Sjøl om tilbudet skal være demokratisk styrt og åpent for alle, uavhengig av utdanning eller faglig kvalitet, vil ikke Stenseth utelukke at de kan finne talenter de vil hjelpe opp og fram. De er i kontakt med kunstkritikere og vil hjelpe til med markedsføring, det å selge seg sjøl og sine malerier.
– Særlig mange i Solør selger kunsten sin for billig, sier Stenseth.
I dag foregår det meste av kunstsalg på nettet, slik at det å jobbe og bo på Haslemoen leir, i Våler eller i Solør ikke bør være en utfordring for en kunstner.
– Her får du billige rom, og for langtidsopphold er det mulig å gå ned på de prisene også. Vi samarbeider med kommunen for å se om det er mulig å tilby tilreisende kunstnere leiligheter eller rekkehus på Storskjæret, såkalt «artist in residence». Vi håper vi får mange som kommer hit med prosjektene sine, og vi har allerede et par konkrete navn som er interesserte i å komme hit for å holde kurs eller lignende. Ingen kunstnere vi har snakka med forholder seg likegyldig til planene og de mulighetene vi utreder nå, forteller Stenseth, og legger til at de allerede har hatt kunstnere på befaring og folk som bor på leiren.
Vil ha kontakt med lokalbefolkninga
Gjengen har vært forsiktige med markedsføringa av kafévirkomsheten, galleriet og storskjermen, i og med at det ikke er hovedhensikten med aktiviteten på leiren denne sommeren. Alle er allikevel hjertelig velkomne innom i åpningstidene, enten det er for å se fotball-VM, kommentere kunsten eller slå av en prat om prosjektet. Stenseth søker folk som vil bidra når kunstnerne kommer for fullt, enten du er kunstinteressert eller bare interessert i å vise fram bygda di.
– Vi lurer på hvem som kan tilby guidede turer, være vertskap, og om noen vil ta med seg fotografer og malere til naturskjønne steder. Naturfotografer søker alltid folk som kan hjelpe dem med å finne elg, ulv og bjørn innpå skogen, og mange ønsker å vite hvor de kan fiske og padle. Det kommer en del kunstnere i år, men det største antallet kommer neste år, forteller Stenseth.
De ønsker altså kontakt med lokalbefolkninga, allerede nå. Både små og store initiativ settes pris på. Enten du veit om en fin badeplass eller ønsker å være vertskap, er det bare å stikke innom ArtCamp på Haslemoen.
