Henrik Engelund Jensen ble nylig ferdig med en fireårig osteopatutdannelse. I Stemsrudvegen 31 åpner han i disse dager Context Osteopati, et tilbud til solunger med alle slags plager i muskler og skjelett.
Osteopati. Henrik snuste på andre ting også, men da han kom over osteopatutdanninga skjønte han at dette passa det han ønska å drive med. Han ville jobbe med kroppslige plager i kontekst, for å hjelpe andre.
Osteopati er en behandlingsform som skriver seg inn i samme tradisjon som fysioterapi og kiropraktikk, men i Norge er ikke behandlinga autorisert og er derfor ansett som alternativ behandling.
– Det er ikke så alternativt som du kanskje vil tenke. Jeg stikker for eksempel ikke nåler, jeg bruker bare henda. En engelsk fysioterapeut sier så fint at den største forskjellen på fysioterapi, kiropraktikk og osteopati er gode og dårlige terapeuter. Det handler om å ta folk på alvor, bygge relasjon og gi dem den hjelpa de trenger. Mine pasienter skal få svar på hvorfor de har vondt, forteller han.
Behandlinga går ut på å se kroppen i sammenheng for å finne årsaken til smerter og plager, og Henrik bruker hendene sine til å massere muskler og ledd og knekker opp om nødvendig.
Ser sammenhenger
Han jobber altså med kroppen som en enhet, og en viktig del er å se sammenhenger mellom hverdag, psyke og kroppslige plager. Derfor har han også døpt klinikken sin Context Osteopati, etter det latinske ordet for nettopp sammenheng.
– Om rattet i bilen rister bytter du jo ikke ut sjølve rattet, du finner årsaken. Årsaken til smerter er som oftest ikke bare lokalisert på én enkelt plass. Tarmproblemer kan for eksempel skyldes nerver fra ryggen som går inn i tarmen, da har jeg teknikker som kan få åpna opp. Den første gangen setter jeg derfor alltid av en time, blant annet for å få snakka ordentlig med pasienten. Jeg vil også finne ut om det er ting i hverdagen eller på jobb som kan være mulige årsaker til plagene eller smertene, forteller han.
Han kan i tillegg sjekke blodtrykk og gjøre andre tester som er vanlige ved en standard legesjekk av samme plager. I motsetning til fysioterapeuter og kiropraktorer får han ikke skrive sjukemeldinger eller henvise til røntgen, men han sjekker om pasienten bør sendes videre med plagene sine, før han går i gang med sin behandling. Og et ledd i denne behandlinga er å gjøre pasienten sjøl klar over hvordan hen kan forebygge lignende plager i framtida, og Henrik sender gjerne med noen øvelser hjem.
– Mitt mål er jo å se pasienten så lite som mulig, ler han.
Men du må jo leve av noe du også?
– Joda, men jeg ønsker jo først og fremst at folk skal være friske og sunne!
Porøs
Henrik har mye erfaring med plager, og ikke bare behandlingsbiten av det. På russelua til Henrik sto det nemlig «Stratos».
– Det var fordi jeg var så porøs. Jeg har hatt mange rare plager sjøl, forteller han.
Derfor dro Henrik til Oslo og begynte på en bachelorgrad i osteopati på Høyskolen Kristiania. Etter endt bachelorløp tok han enda ett år med videreutdanning, og kan nå kalle seg «Henrik Engelund Jensen, Osteopat Bs.c. DO MNOF». Bs.c betyr at han har en bachelorutdanning, mens det siste året gir ham bokstavene som betyr at han har fullført en diplomoppgave (DO) og dermed fått medlemskap (M) i Norsk Osteopat Forbund (NOF). Dette gir ham og utdanninga hans høyest mulige form for kvalitetssikring i Norge, siden utdanninga ikke er autorisert og sjølve tittelen ikke er beskytta.
– Alle kan kalle seg osteopat. Så sjekk alltid utdanninga til osteopaten din før du går til behandling, advarer han.
Henriks tips er å bruke forbundets nettsider til å søke opp osteopater. Nå viser søket bare tre osteopater i Hedmark, to i Kongsvinger og en i Hamar, men Context Osteopati på Namnå vil dukke opp så snart forbundet har registrert at Henrik er ferdigutdanna.
Dømmer ingen
Under utdanning har Henrik sett mye rart av plager i Oslo, derfor er han sikker på at solungene ikke vil overraske ham, og han dømmer ingen. Å hjelpe folk er hensikten, og han håper på å kunne gi de med akutte plager time på dagen – iallfall de dagene han holder åpent. Tilbudet vil nemlig gjelde mandager, tirsdager og annenhver søndag.
– Jeg liker å si at jeg lever litt fifty-fifty. Jeg er litt her i Grue, og så jobber jeg litt på en sportsbutikk i Oslo.
Noen langsiktig plan om å flytte seg sjøl og samboeren til Grue for å leve at Context Osteopati på fulltid, har han ikke, men han vil opprettholde tilbudet så lenge det lar seg gjøre.
– 10-15 år minst! Jeg vil jo drive det her så lenge jeg kan, sier han.
Samboeren hans fullfører snart sin utdanning, og den er det er umulig å få seg jobb med i Grue, forteller Henrik. Derfor vil han, som er Grue-gutt av hele sitt hjerte, pendle fra det nye bostedet til huset han leier av besteforeldrene ved bredden av Glomma, for å hjelpe solungene med små og store plager.
– Dette er jo et tilbud som mangler i Solør. Og om du er 2 måneder eller 92 år gammal, er du like velkommen. Jeg kan hjelpe til med alt fra enklere plager som overtråkk og sure oppstøt, til større idrettsskader og betennelser i kroppen, forteller han.
Men først skal han ta seg en velfortjent sommerferie. I august er han tilbake på kontoret, og kjører på for fullt.

