Vemund Jensen i Gravberget er kjent for mange som ølbrygger og tidligere drev han Finnskogen Mikrobryggeri på Vermundsjøen. Nå er det mer fokus på honning.
Vemund Jensen og Henriette Strømve flyttet til Gravberget i 2007 og har altså bodd i Gravberget i over 11 år nå.
– Det har gått så i ett siden vi flyttet hit, at jeg nesten ikke har visst hvilket år det har vært innimellom. Men jeg meldte meg inn i birøkterlaget med en gang vi flyttet hit og der står det 2007, smiler Vemund Jensen.
Vokst opp i Sørum
Henriette er fra Sørum i Akershus, mens Vemund er fra Oslo – begge vokste opp i Sørum. Nå bor de altså i Gravberget med 3 barn. Henriette er hjemme med den minste, mens Vemund jobber fortsatt på lager i Oslo 3 dager i uka, men håper at han etter hvert skal slippe pendling.
– Da vi flyttet hit opp hadde jeg ikke lappen en gang, jeg trengte jo ikke det i Oslo. Den første tiden jobbet vi i Oslo i uka og pusset opp i helgene. Jeg brukte turene hit til å øvelseskjøre, så det ble veldig mye øvelseskjøring, ler han.
Nå har de altså bodd i Gravberget i 11 år og angrer ikke på at de flyttet.
– Gravberget er et utrolig fint sted å bo, da du blir vant til stillhet, ro og mye plass rundt deg. Grunnen til at vi flyttet akkurat hit er litt tilfeldig, men vi ønsket å kjøpe et småbruk og da helst rundt Oslo eller Hadelandsområdet. Det var der vi hadde familie og venner, men der var alt så dyrt. Vi jobber begge på lager og da er du ikke millionær, så det vi kunne få lånt i banken var ikke all verden. Vi ga egentlig opp og brukte oppsparte midler til å reise på togtur til Kina via Mongolia. Der var vi innom en internett-kafé og så denne plassen på Finn.no Ingen av oss visste hvor Gravberget var en gang! Vi visste hvor Finnskogen var, men ikke så mye mer enn det. Så da ble det Gravberget da, det virket veldig nær Oslo da vi satt i Kina, forteller de.
Leier ut lavvoer
I tillegg til gården Nervang ble de også tiltrukket av et par tre-lavvoer og et langhus som ligger i skogen like ved gården.
– Det er jo ikke all verden økonomi i å leie de ut, men det er jo veldig trivelig når det kommer noen turister innom. Det turistene sier, er at det så stille og rolig – det er ikke folk overalt. Vi skulle gjerne hatt noen flere, men ikke så mange – det er en fin balansegang dette på Finnskogen. Vi har hatt både utdrikningslag og konfirmasjon der, og det er også enkeltpersoner eller mindre grupper som overnatter. Vi har en egen hjemmeside og en profil på airbnb, så får vi se om det i alle fall kommer noen flere til neste år, sier Jensen.
Med 3 barn har de stått for 50 prosent befolkningsøkning når det gjelder barn i Gravberget sentrum, forteller de! Hele huset er snart ferdig pusset opp og da blir det kanskje tid til andre prosjekter enn byggeprosjekter.
– Ølbrygging er nå til eget bruk, jeg har fortsatt en stor interesse for det. Jeg holder også noen kurs i brygging, men det er jo et litt begrenset marked for det. Det kunne forresten vært veldig interessant å finne ut mer om tradisjonene for ølbrygging her på Finnskogen. Produksjon av honning var noe vi tenkte på tidlig, men vi visste ingen ting om bier heller. Vi gikk et kurs første året, så var vi litt i gang. Ølbrygginga tok veldig mye tid mens vi holdt på med det, men nå har vi fått litt mer fokus på biene, fått litt dreis på det og det er kjempegøy. Målsetningen er å kunne slutte i jobben i Oslo og kunne leve av det forskjellige vi holder på med på gården, sier paret som flyttet til Gravberget og ikke angrer.

