Solør Bueskyttere er ingen stor klubb, i tillegg er det også en ung klubb, men prestasjonene og resultatene er meget imponerende! Solør Bueskytterklubb har allerede flere NM-medaljer, medalje i Danish Open og nå kan det også bli VM-deltagelse for klubben. – Vi ønsker flere nye medlemmer velkomne, sier leder Jon Sanda-Jenssen.
Øyvind Larsen tok med seg sin interesse for bueskyting da han flyttet til Flisa for en del år siden og flere ble interesserte etter hvert. I 2014 ble klubben Solør Bueskyttere stiftet og interessen øker sakte men sikkert.
– Jeg skøyt på Lillestrøm, men trente hjemme i hagen på Flisa. Da var det flere som syntes dette så spennende ut og det var slik det hele begynte. Før klubben ble stiftet, fikk vi låne et område ved Dæsbækken og da trente vi der. Etter hvert ble det flere interesserte og da stiftet vi klubben, forteller Larsen.
Bueskyting passer for alle
Solør Bueskyttere har nå litt over 20 medlemmer, men det er plass til flere.
– Vi er jo ingen stor klubb, men dette er noe for alle enten du er ung eller gammel, dame eller mann. Bueskyting er ikke aldersrelatert, i Norges-sammenheng er det mange over 70 år som er gode og er med helt i toppen! De fleste medlemmene våre er fra Solør-regionen, men vi har også med medlemmer fra Kongsvinger og Ski, sier leder i klubben, Jon Sanda-Jenssen.
Det er faste treningsdager både sommer som vinter.
– Vi trener 2 ganger i uka på vinteren inne i gymsalen på Åsnes ungdomsskole, mens ute trener vi 3 ganger i uka ved paintball-banen til Tony Krav i Rundhaugen i Hof Åsa. Flere har også lagd seg treningsmuligheter hjemme, så det er også en del egentrening for de som ønsker det. Inne skyter vi på skiver på 18 meters avstand, men vi skulle gjerne hatt større plass og spesielt plass til flere i bredden samtidig. 18 meters avstand er jo standard på konkurranser, men som sagt skulle vi gjerne hatt et litt bredere lokale, sier Larsen.
Klubben har flere Norgesmestere
Det konkurreres i flere forskjellige grener i bueskyting.
– Ute er det feltskyting, 3D-jakt og vanlig skive, mens inne er det kun på skive. Det er også muligheter for 3D-jakt inne, men da er du avhengig av litt større lokaler enn en gymsal! Det er flere som har brukt tomme fabrikklokaler til å lage jaktløyper innendørs, fortsetter Larsen.
Selv om klubben ikke har så mange medlemmer, er det høy kvalitet på de som deltar på konkurranser.
– Det er jo NM som er det store, og det er NM i både feltskyting, 3D-jakt, og på skive både ute og inne. Vi har flere Norgesmestere og flere medaljer både i år og fra tidligere, så vi har prestert bra gjennom de årene vi har eksistert. I år ble det gull på Lars Berg i 3D-jakt og bronse på Lars Marius Sørlie. Bjørn Iver Olufsen deltok også i Danish Open i år og det endte med en glimrende sølvmedalje i 3D-jakt! Det var i konkurranse med flere av verdens beste, så det var en stor prestasjon for en liten klubb som oss, sier Sande-Jenssen.
Aktuell for VM
Bjørn Iver Olufsen tok altså sølv i Danish Open og er aktuell for VM i Canada til neste høst. Olufsen ligger pr. i dag som nr. 2 på uttakslista til VM.
– Da jeg tok sølv «mistet» jeg følelsen i beina! Det var «litt» stort for en liten solung som egentlig bare skulle ha en hobby å drive med. Jeg holdt på med bowling, men hadde lyst til å gjøre noe annet. Men jeg skulle jo ikke «springe nervøs» ute i skogen som det ble til! Mange av oss har bakgrunn fra annen type skyting og det er nok kanskje en fordel. Jeg har holdt på med jakt hele livet, pistolskyting og lerdueskyting. Buene har forskjellig styrke, men det kan tilpasses den enkelte. Det kan være en fordel å være «stor og sterk», da skyter du en flatere pilbane som gjør at det er «lettere» å treffe. Men du må ikke være det, mange skyter med svakere styrke på buen enn meg og treffer bra. Avstandsbedømmelse er det viktigste, og det er derfor 3D-jakt er så spennende, sier Olufsen.
Bueskyting er en forholdsvis rimelig hobby i forhold til annen skyting.
– Selve buen kan koste en del, men det finnes buer fra en drøy tusenlapp og oppover. Noen i klubben har jo buer til drøye 30.000 kroner, men du bestemmer selv hvor du vil starte. Pilene kan du jo bruke opp igjen, i motsetning til patroner. Pilene kan vare lenge, men det kommer jo litt an på – bommer du på blinken kan de bli borte for godt! Ei pil er heller ikke bare ei pil, det er litt av hemmeligheten at du velger riktige pil til riktig bue. Det går på vekten på pila, stivhet og lengde blant annet, sier Sande-Jenssen.
Ønsker flere velkomne
De som synes det høres spennende ut, er hjertelig velkommen til klubben for å prøve seg.
– Det er smartest å starte inne, ellers kan du bruke like mye tid på å lete etter piler som du bruker på å skyte! Vi har noen buer som kan lånes så du får prøve, og vi kan veilede deg videre hvis du er interessert i å kjøpe egen bue. Det er flere ungdommer som er med inne på vinteren og vi håper jo at det kommer flere som vil være med. Vi sliter jo med rekrutteringen som stort sett alle idretter. Følg med oss på vår Facebookside «Solør Bueskyttere», så får du informasjon om når vi starter opp inne i gymsalen på Åsnes ungdomsskole, sier Sande-Jenssen.
Blinkene ute i løypa er forskjellige dyr som er plassert i terrenget.
– Disse er ganske kostbare! Vi har fått sponset flere av det lokale næringslivet på Flisa og er takknemlige for det. Er det flere som vil støtte oss, så er det bare å ta kontakt, avslutter Larsen.







