Ole Jørgen Nordtorpet som opprinnelig er fra Kongsvinger, men gift og bosatt på Flisa, håper at han i framtida kan leve av gravlys. Nå står de første gravlysautomatene ved Arneberg kirke og Gjesåsen kirke, og det kommer flere.
Det har vært en lang prosess fra idé til at de første automatene nå er utplassert ved kirkegårdene i Gjesåsen og på Arneberg.
– Ideen fikk jeg for rundt 7 år siden, da jeg kjørte forbi Brandval kirke etter ei nattevakt i romjula. Da tenkte jeg hvordan i alle dager får man tak i gravlys nå da? Det er mange som besøker kirkegården på kvelden, ikke alle har muligheter på dagtid og trenger kanskje litt tid alene ved gravene også. Automatene er jo tilgjengelig døgnet rundt, og jeg ser også at det er kjøpt lys på natta her, forteller gründer Nordtorpet.
– mulig at designet blir litt annerledes etter hvert
Dagens to maskiner står i hvert sitt «skur» som er bygget ved fengselet på Kongsvinger.
– Det er mulig at de neste maskinene plasseres ut uten skur, men det må jeg sjekke opp litt nærmere først og også avklare med kirken. Det er mulig designet blir litt annerledes etter hvert, men det må jeg se på. Dette er også en læringsprosess, vi er jo først i landet! Det finnes to tilsvarende automater i Sverige, og noe nedover i Europa – men ikke mange så vidt jeg vet, smiler Nordtorpet.
– bygger stein for stein
Målet for Nordtorpet er altså å kunne leve av dette og på sikt slutte i pendlerjobben til NSB i Oslo.
– Det er jo det store målet ja. Hvor lang tid det måtte ta, det vet jeg ikke nå. Jeg må bygge «stein for stein», maskinene er dyre i innkjøp. Men det er mange kirkegårder bare i Åsnes og i hele Hedmark tror jeg det er rundt 130, så markedet finnes helt klart. Jeg tenker først og fremst å få utplassert gravlysautomater i Solør, deretter Elverum, Kongsvinger og Hamar. Jeg håper også å få utplassert noen på de store kirkegårdene i Oslo, sier Nordtorpet.
Gravlysautomatene har nå vært utplassert siden 23. desember ved begge kirkene.
– Det har vært jevn trafikk hele tiden, men nå har det vært jul og nyttår da. Det ser ut som det er litt roligere på ukedagene, mens trafikken tar seg opp i helgene. Automaten ved Arneberg har hatt klart størst trafikk, det kan ha sammenheng med plasseringen ved siden av riksveien. Det er kanskje noen som kjører forbi og kjøper med seg gravlys, som de bruker på en av de andre kirkegårdene, forteller Nordtorpet.
Ny type lys i Norge
– Det er 100 prosent resirkulerbart materiale i gravlysene, og brennetiden er på 96 timer. Lysene er produsert i Nederland og er av papp – med unntak av toppen som er av metall. Jeg håper jo at plastlysene skal bli forbudt etter hvert også, plast blir jo mindre og mindre populært. Jeg håper at folk bruker automatene, og jeg tror prisen er ganske riktig. 2018 er et prøveår, så får vi se hvordan det blir etter det, fortsetter han.
Kirkerådet i Åsnes har vært positive fra første dag.
– Ja, jeg var jo egentlig sikker på at dette ikke skulle være aktuelt for de da vi møttes første gang. Men de har vært positive fra første dag, og det har også biskopen vært. For hvert solgte lys gir jeg en prosentandel tilbake til kirken, ikke for at jeg må – men fordi jeg har lyst til å gi noe tilbake. Betalingen foregår med kort, så det er ingen penger i automatene. Etter hvert kommer det nok en «app» også, så du kan kjøpe lys fra den og også forhåpentligvis betale med Vipps på sikt, forteller Nordtorpet.


