Kari Brattås har helt siden hun flyttet til Hof i 1965 vært en del av helselagene i Hof og på Jara. I en årrekke har hun ledet lagene og beskrives som en som aldri fremhever seg selv, men arbeider i det stille. Hun står for månedlige møter, arrangerer helselagstur i juni og er aktiv i hjertemarsj. Geir Toverud, daglig leder i Åsnes Frivilligsentralen, og styreleder Gunvald Bysveen, mener Brattås er en verdig vinner.
– Jeg kjemper for helselagene, sier Kari Brattås.
Hun opplever at det kan være et møtepunkt for blant annet eldre som ellers ikke har så mye å delta på, eller som får mye besøk. Og som innflytter erfarte Brattås å bli kjent med andre da hun kom til Hof for 53 år siden.
– Hvordan opplevde du å få prisen?
– Jeg sa oi, jeg forventet virkelig ikke å få denne prisen. Det var uvirkelig. Jeg fikk opplevde at folk setter pris på det jeg gjør, smiler hun takknemlig.
Frivillighet er avgjørende
– Helselagene har gjort mye bra gjennom årene, og jeg vil gjøre så godt jeg kan, og så lenge jeg kan – videreføre noe av det arbeidet, sier Kari, og tror mange er glad for at helselagene fortsatt eksisterer.
I tillegg tror hun at frivillighet er helt nødvendig for at Norge og bygdene skal gå rundt. I nominasjonsbeskrivelsen står det at det ikke er lett å få folk til forskjellige verv, og at Kari Brattås står for det meste alene i arbeidet. Hun er en aktiv leder med en enorm arbeidskapasitet som gleder andre, og tar ansvar for at helselagene skal bestå. Hver jul står hun også for innkjøp av pakking og julemat-pakker til eldre i omsorgsleiligheter og trygdeleiligheter.
– Det handler vel bare om å bry seg, sier Brattås.
Hun opplever at det er mange som driver med frivillighet, men at de ikke blir berømt nok for det de gjør.
– Derfor setter jeg svært stor pris på både nominasjonen og tildelelsen av prisen, sier hun.
– Hvor skal prisen henge?
– Det har jeg ikke fått tid til å tenke på enda, jeg må summe meg litt. Men den skal opp på veggen, på en fin plass slik at alle kan se at jeg har fått prisen, sier hun.
