Helgen 12.-13.mai inviterer Opaker gård til grunnleggende hjemmebryggekurs sammen med Vemund Lyngås Jensen, grunnleggeren av Finnskogen Mikrobryggeri. – Hjemmebrygging av øl har blitt svært populært de senere årene, og det er både morsomt og interessant å brygge sitt eget øl, forteller Kjersti Rinde Omsted ved Opaker gård.
For mange kan det å komme i gang med hjemmebrygging være et forvirrende og nesten uoverkommelig stort steg å ta.
– Denne helgen leder Vemund deg igjennom bryggeprosessen steg for steg. Du lærer om ulike typer malt, mesking og gjæring. I løpet av denne tiden blir det innføring i ølbrygging fra humle og malt, til bryggeprosess. Det skal smakes og testes, og vi skal brygge. Du får lære om mat og øl i kombinasjon, og matlaging med øl. Kjøkkensjef Dennis Liljebakk vil gi deg en innføring i mat og øl, og du vil lære hvordan du kan bruke rester av ølbrygging i maten, samt hvordan du kan lage spennende sauser med øl, forteller Kjersti Rinde Omsted.
Erfaren kursholder
Ølet fra Vemund Lyngås Jensen sitt mikrobryggeri ble godt mottatt både lokalt og langt utenfor regionen. Nå vil han dele sin erfaring, og lære deg triksene så du kan brygge godt øl selv.
– Vemunds ølhistorie startet da han i 2000 begynte å brygge øl hjemme sammen med bryggerkompisen Tom Alfred Øimo i bryggerlauget Fatal Fatøl. Dette var starten på en lang interesse for øl som har inneholdt både katastrofer og suksess, surt øl og godt øl, ølhistorie, ølkultur, interresse for øl og mat og som til syvende og sist resulterte i at Vemund Jensen grunnla Finnskogen Mikrobryggeri i 2012. Vemund har høstet mange erfaringer, og utviklet god kompetanse på brygging, noe han når har formalisert da han har gjennomført utdanning som ølsommelier ved Beverage Academy, forteller Rinde Omsted.
En ølsommelier har blant annet kompetanse innen:
- Hvordan øl produseres og hvilke deler av prosessen som skaper hvilke smaker
- De forskjellige ølstilene, hvordan de lages, hvordan de kjennes igjen og hvor de stammer fra
- Sensorisk trening ut i fra smaksark spesielt utviklet for øl
- Ølfeil og gjenkjennelse av disse
- Ølets historie fortalt fra middelalderen frem til i dag
- Øl og mat i kombinasjon
– Kurset starter lørdag 12.mai med lunsj, og holder på til lunsj søndag 13.mai, sier Rinde Omsted.
