«Helsestasjon for ungdom» på Åsnes helsestasjon er et tilbud for ungdom i Solør i alder 14 – 23 år. Nå utvides tilbudet med både lengre åpningstid, utvidet tilbud rundt prevensjonsmidler og samarbeid med jordmor. – Det er vi i Åsnes som har stått for tilbudet, men vi har hatt åpent for ungdom fra hele Solør, sier ledende helsesøster, Linda Strand.
Fra og med skolestart høsten 2018 utvides nå tilbudet for ungdom i Solør. «Helsestasjon for ungdom» er fra nå åpent hver torsdag fra klokka 15.00 til 17.30.
– Vi utvider åpningstid, vi utvider tilbudet rundt prevensjonsmidler og vi skal samarbeide med jordmor fra Våler. Helsemyndighetene anbefaler unge jenter at de skal tilbys langtidsvirkende prevensjon, som p-stav og spiral, forteller Linda Strand, ledende helsesøster ved Åsnes helsestasjon.
egen jordmor tilgjengelig
Helsesøster og jordmor med relevant etterutdanning kan rekvirere p-stav og spiral til alle kvinner over 16 år. Helsesøstre og jordmødre som har fått opplæring i praktisering av LARC (langtidsvirkende reversible prevensjon) kan også sette inn og ta ut p-stav og/eller spiral.
– Våler kommune har søkt og fått prosjektmidler, disse skal brukes til jordmor Åse Fjeld. Hun legger inn hormonspiral på unge jenter og hun kan også legge inn p-stav. Vi har også helsesøstre som skal lære seg å legge inn p-stav. Er du under 16 år, må vi få lege til eventuelt å rekvirere p-stav og spiral, forteller Strand.
Selv om tilbudet «Helsestasjon for ungdom» er på Åsnes helsestasjon, er tilbudet for all ungdom i Solør.
– Tilbudet gjelder for all ungdom i Solør mellom 14 og 23 år, men er du utenfor denne aldersgruppen er du også hjertelig velkommen og vi skal prøve å hjelpe deg så langt vi kan, lover Strand.
– Ingen spørsmål er dumme
«Helsestasjon for ungdom» ble startet i 2004 og mange unge har vært innom siden den tid.
– Den mest vanlige årsaken til at ungdom kommer til oss, er prevensjonsmidler og testing for seksuelt overførbare sjukdommer. Det kan også være en og annen som har behov for å prate med noen. Det er ingen spørsmål som er dumme, uansett hva ungdom tenker på, er vi her for å prate med de og prøve å hjelpe de, sier Strand.
Det er heller ingen timebestilling, det er bare å møte opp i åpningstidene på torsdager.
– Det er drop-in på torsdager fra klokka 15.00 til 17.30. Samtaler, veiledning og testing er gratis, for jenter som er 16-17 år er det stort sett gratis med prevensjonsmidler – ellers er det litt variasjon i hvilken metode du velger og hvor gammel du er. Priser tar vi når du kommer til helsestasjonen, ettersom det er litt variasjoner. Vi er allerede i gang med det nye tilbudet, avslutter Linda Strand.

