6. oktober kom de første gjestene til PAN Tretopphytter i Gjesåsen. Eierne, Christine Mowinckel og Kristian Rostad, er fornøyde med bookingpågangen så langt.
Ti millioner kroner har Christine Mowinckel og Kristian Rostad investert i de to tretopphyttene i Gjesåsen. De har jobbet med prosjektet i et par år, og kunne stolt åpne dørene for de første gjestene 6. oktober i år.
– Ideen fikk vi i oktober 2016, og byggingen har vært langt mer komplisert enn den kanskje høres ut som. Hyttene har minst 100 års levetid, og skal tåle dobbel orkan. Her kan du sitte oppe i hyttene å se trærne falle rundt deg, sier Christine Mowinckel.
Mange gavekort
Snaut et par måneder har gått siden åpningen, og de to eierne er positivt overrasket over pågangen så langt. Bestillingene tikker inn via deres nettside, og mange har kjøpt gavekort her.
– Helt ærlig hadde vi ikke ventet så mye i starten. Dette prosjektet er godt kjent i Solør, men det tar tid å bygge seg opp utenbygds. Jobben nå blir å få den oppmerksomheten vi trenger, sier Kristian Rostad.
Han er glad for at mange lokale allerede har leid seg inn. At folk i nærområdet er nysgjerrige på konseptet er et bra tegn, og de to håper at ryktet sprer seg langt utenfor Solørs grenser.
– De vil se sitt eget nærområde fra et annet perspektiv. High five til de som bruker lokale tilbud. En nabo har booket begge hyttene i jula, smiler Rostad.
Plass til seks
De to hyttene, PAN1 og PAN2, har seks sengeplasser hver. Prosjektet er tegnet av sivilarkitekt Espen Surnevik med utregninger gjort av sivilingeniør Finn-Erik Nilsen. Arkitektens visjon var å lage noe som skulle falle naturlig inn i det eksisterende landskapet, uten å lage inngrep i naturen. Surnevik fikk i 2016 Statens Byggeskikkpris og flere internasjonale arkitektpriser for arbeidet med Våler kirke.
– Nå jobber vi for å få omtale av nasjonale medier. Det finnes flere tretopphytter i Norge, men ingen med innlagt strøm og vann som her. Hyttene er unike i sitt slag, og det er også utsikten. Her ser du helt fra Blåenga til Hedmarksvidda, sier Mowinckel.
Foreløpig tar de ikke ut lønn fra prosjektet, og det er heller ikke noe mål med det første. Den største delen av investeringen har eierne tatt selv.
– Vi har fått 10 prosent støtte fra Innovasjon Norge, og noe fra Solørfondet og Åsnes næringsfond. Resten bærer vi selv. Dette er et langsiktig prosjekt, og dersom interessen blir stor ser vi muligheter i å utvide med to tretopphytter til, sier Mowinckel.
Nå jobber de to med å få laget gode pakkeløsninger sammen med andre reiselivsaktører i Solør. Målet er å få til en pakke med overnatting i tretopphytter og aktiviteter på Finnskogen for de som ønsker det.
