iSolør.no
5 minutter lesetid

Finnetunet lever!

Obs! Artikkelen er mer enn ett år gammel.

I helga var flere tusen samla for å få med seg at Finnskogen løsrev seg fra kongeriket Norge, og feira seg sjøl og den skogfinske kulturen i finværet!

Republikken ble fredag proklamert til stormende jubel, og det var god stemning og fint vært hele helga. Statsminister Even Wiger er kjempefornøyd med helgas Finnskogdager, som var de 49ende i rekka. 

– Det var fullt i Svullrya med biler og folk. Vi snakka med folk fra Nederland og USA, men hovedtyngden av folk kommer fra Magnor til og med Våler og Elverum. 

Det er vanskelig å telle hvor mange som var innom i løpet av helga, men han anslår mellom 2000 og 3000. Til vanlig bor det i underkant av 300 på Svullrya, så folketallet fordobla seg kraftig. 

YRENDE LIV

På finnetunet på Svullrya var det yrende liv lørdag ettermiddag, og folk koste seg i finværet med rævkrok, hembrent, motti og flesk, og diverse husflidsaktiviteter. Det var en god blanding av unge og gamle, besøkende og autentiske finnskoginger. 

Mikal Markussen var av de særs autentiske. Kledd opp i lensmannsdrakta som blei brukt av den faktiske lensmannen på plassen rundt 1880, var det hans oppgave å overse at alt gikk godt for seg. Drakta hadde han fått låne av oldebarnet til plassens lensmannen over hundre år tidligere. Også sabelen han hadde hengende i beltet var ekte, fra 1907.

Saken fortsetter etter annonsen

– Finnene gikk jo bevæpna. Så lenge jeg har den største kniven holder folk seg i skinnet. Jeg kutter av lange fingre, fortalte han med en lensmanns myndighet. 

– Godt i kroppen og toppen

I tillegg til å straffe tjuvraddene, holdt han et ekstra øye med hembrentsapparatet som sto og brann på finnetunet. 

– Den forrige lensmannen ga lov til å brenne til evig tid, sa han. 

Hembrentsapparatet, som var utlånt av museet til anledningen, var populært, og mange ville smake. Alkoholen holdt ikke 96 %, men brant godt nedover halsen allikevel. 

– Gærgætt! Dette er bedre enn akkevitt, og gjør godt i kroppen og toppen, sa Bjarne Korbøl, som hadde fått i oppgave å brenne. 

HEMBRENT: Lensmannen trua med sabelen, men da bød Bjarne Korbøl på en dram.
GÆTT: Som lensmannsdrengen i «Spillet om innvandrerne» er ikke Markussen vanskelig å be, også på finnetunet lørdag formiddag kasta lensmannen hodet bakover for å leske strupa med litt brennevin.
MOTTI OG FLESK: I flotte kjoler og forkler serverte Rubi Bøhmer (t.v), Asgjerd Elene Oltedal Andreassen Kalnæs og Astrid Østgaard motti og flesk og rømmegrøt.
AUKSJON: Det ble auksjonert bort mye rart til en liten penge på finnetunet, og auksjonarius bød de oppmøtte på mange latterkuler underveis.
STERKT: Ingebjørg Rismoen smakte på hembrenten til Bjarne Korbøl, men hadde nok foretrukket den oppi kaffe.
HEST OG KJERRE: Det var mulig å ake i hest og kjerre. I bakgrunnen henger Finnskogflagget.
STAPPFULLT: Det var folk overalt, og uteserveringa til Ettertanken var full av folk som koste seg med gulasj, vafler og noe godt i glasset.
LENSMANN: – De måtte få ned en nordlenning for å passe på seg, sa «lensmann» Mikal Markussen, her i autentisk drakt.
Det er ikke tillatt å kopiere fra siden eller legge ut skjermdump av artikler.