Hedda Holtet og Nille Hansen Foss er begge 17 år, snart 18, og er «litt over snittet» glad i hunder. De debuterer som hundekjørere i løpssammenheng til vinteren.
Ilddåpen blir Femundløpet på drøye 40 mil. Femundløpet er et langdistanse sledehundløp som går av stabelen hver vinter. Hundespannene starter i Røros og kjører gjennom syv kommuner i Trøndelag og Hedmark, før de returnerer til målgang i Røros. Det er 3 klasser: F600 (12-spann), F400 (8-spann) og Femund junior (6-spann).
Det er Uno Stenmyren som bor på Åsnes Finnskog som eier «Sleddog Team Stenmyren», men grunnet en skade i beinet måtte jentene steppe inn som erstattere.
– Vi kjente Uno fra før, og vi steppet inn for å trene hundene hans da han skadet seg. Etter hvert har det blitt en stor interesse og hobby som vi elsker! Nå har vi holdt på snart ett år, og synes det er kjempemoro. Vi går jo på skole, men er nok her og trener hundene 4-5 ganger i uka. Vi startet for fullt i august og fram til Femundløpet 1. februar, skal vi gjennom minst 400 timer med trening, forteller Holtet og Foss.
Hedda og Nille skal kjøre hvert sitt hundespann i klassen F400, det betyr drøye 40 mil og 8 hunder i hvert spann fra start.
– For oss gjelder det at hvert hundespann består av ikke mer enn 8 hunder og minst 6 hunder ved start, og ved målpassering må spannet bestå av minst 5 hunder. Vi må også kvalifisere oss på forhånd, og skal kjøre noen kvalifiseringsløp først. Vi skal også på noe som heter «Rookie-kurs», med teoridel og vi må kjøre «Gruveløpet» på Røros for å kvalifisere oss til Femundløpet, sier jentene.
Jentene er «litt over snittet» glad i hunder og synes det er veldig givende å jobbe med hundene.
– Det er morsomt å se den progresjonen både vi selv har, men også sammen med hundene. Selv om hundene er rutinerte løpshunder, så er det veldig mye å passe på – vi «henger» ikke bare på bak akkurat. Vi skal kjøre hvert vårt spann, men vi har ikke helt bestemt oss om vi skal kjøre felles under Femundløpet. Vi har begge ganske stort konkurranseinstinkt, så vi får se hva vi blir enige om, ler jentene.
Målsetningen for begge er uansett å fullføre.
– Det viktigste er å ha det gøy og klarer vi å fullføre blir vi stolte over oss selv og hundene. Det er flere som ikke fullfører, mange kjører for hardt i starten og da kan hele løpet være ødelagt. Det kan også bli både sjukdom og skader i spannet og da kan det bli umulig å fullføre. Det er viktig framover mot løpet at vi trener på «alt», vi må se på tempoet til hundene, og det kan også komme noen «mørke tanker» i egne hoder når vi er ute på treningstur i mørket på høsten. Det er viktig at vi har både det mentale og fysiske på plass, både for hunder og oss selv. Det er også mange rutiner som må være på plass, som fôring og stell av hundene underveis, forteller de.
Jentene gleder seg mest, men gruer seg også litt til debuten som hundekjørere.
– Det blir nok verre når det nærmer seg, da kommer vi nok til å grue oss enda mer. Det kan jo bli 30-40 minusgrader om natta, så det er viktig med gode klær og at vi har vært mest mulig ute i kaldt vær på forhånd. Vi må takke Uno for denne muligheten og det er jo takket være Uno at hundene har så bra grunnlag, sier to forventningsfulle hundekjørere.
Vi beklager bruk av feil etternavn på Hedda i iSolør.no Magasinet!

