For seksten år siden fikk Flisa egen 1880-avdeling. Mye har skjedd siden den tid, men avdelingsleder Ida Lill Schjærin opplever likevel at opplysningstjenesten har en viktig rolle for innringerne.
– Grunnen til at vår avdeling består er fordi vi er dyktige, samt at det er billigere å holde en bedrift gående på et mindre tettsted enn i storbyen, sier Schjærin.
Avdelingen hadde også mange faste ansatte, som gjorde valget om å beholde avdelingen mer naturlig.
FORSKJELLIGE HENVENDELSER
De ansatte forteller at spørsmålene de får gjelder det meste. Stort sett går det i at folk lurer på telefonnummer og adresser, men de lurer også på hvordan man får sprø svor på ribba og vaffeloppskrift.
– Vi svarer på alt som er, sier Ida Lill Schjærin, som selv har opplevd å måtte forklare hva «mail» er til en eldre herremann. Hun forteller også om innringere som sent lørdags kveld gjerne vil ha nummeret til «Marte som bor i Oslo, hu er blond!»
– Men vi er ingen pratelinje, legger hun til.
De ansatte i 1880-avdelingen har flere ganger erfart mennesker som kun ønsker å slå av en prat, eller som trenger noen å snakke med i vanskelige stunder. Avdelingslederen slår fast at de ansatte er godt trent opp til å møte slike hendvendelser.
– Det er ingen hemmelighet at vi er av døende art, forteller Schjærin.
Avdelingen har vært oppe i 150 ansatte, nå er vi 31. Selvsagt har det vært vanskelig å nedbemanne. Spesielt fordi det er ikke så mange jobber i Solør, forteller hun.
Den teknologiske utviklingen har skapt store endringer i markedet, og mulighetene som er tilgjengelig bare et tastestrykk unna
– Det å ha mobilen i lomma og være på nett hele tiden er selvsagt en stor konkurrent. På landsbasis ser vi dessverre en nedgang i bruk av opplysningstjenester.
– Likevel har vi noen spesialfelt som omhandler stat og samfunn, og spørsmål som gjelder hvem man skal kontakte i de ulike etatene. Dersom man sitter med et arveoppgjør eller spørsmål om barnebidrag hvem skal jeg snakke med? forteller Ida Lill Schjærin.

