Det er Hof IL og Åsnes Finnskog IL som arrangerer Kjerkevegmarsjen, som var et årlig arrangement på 70-, 80- og 90-tallet, og på det meste var det med 600 deltakere.
Kjerkevegen er som navnet sier, den vegen som folk på «Østre Skog» benyttet som kirkeveg. Den opprinnelige betegnelsen på vegen var Ryddevegen, noe som står på gamle kart, og som skriver seg fra finneinnvandringen.
Denne vegen var den første og eneste forbindelseslinja, mellom finnene på østre og vestre skog. Det nyere navnet, Kjerkevegen, ble først tatt i bruk etter at den første kirken ble reist i Dulpetorpet i 1887. Den var den vegen som folk fra Breisjøberget, Baksjøberget, Gråberget og Fall brukte for å komme ned til kommunesenteret på Kvisler i Hof, eller for å komme til bygda for å handle.
En slik tur tok som regel 3 dager, og den siste delen av vegen fra Dulpetorpet og østover, måtte varene fraktes på slep. Etter at det ble bygget bilveg til Fall omkring 1930, er Kjerkevegen blitt mindre brukt. Under krigen kom den imidlertid til nytte igjen. Den ble en av de mest benyttede flyktningeruter på våre kanter, og det var nok mange som tenkte på Kjerkevegen med takk da de passerte Svenskegrensa og hadde sluppet velberget unna tyskerne.
– Løypa går på skogsstier i vekslende terreng, med noen våte partier. Løypa er 13 kilometer lang, og er ikke egnet for rullestol eller barnevogn, forteller Jan Håkon Oppi, fra Hof IL.
600 deltakere på det meste!
På det meste var det 600 deltakere! Men marsjen hadde et opphold på flere år, før de startet opp igjen og det er nå 6. året etter oppholdet den gjennomføres.
– Det var 48 deltagere i fjor, vi håper på noen flere i år. Det er gudstjeneste før start i Breisjøberget klokka 11.00. Starten går klokka 11.30, med målgang ved Dulpetorpet kirke. Påmelding foregår ved start i Breisjøberget fra klokka 10.00, forteller Oppi.
Det er diplom til alle som fullfører innen 5 timer.
– Det vil i år også bli trukket premier på startnummeret. Det blir også premie til det laget eller gruppa med flest deltagere. Barn under 10 år må ha følge med en voksen. Det er to drikkestasjoner ute i løypa, og det er salg av litt forskjellig ved både start og mål, men husk kontanter, oppfordrer Oppi.
Det er også muligheter til å bestille skyss.
– De som ønsker skyss fra mål til start og tilbake igjen, kan kontakte Grete Kroken. Det går også buss fra Kvisler, Mosogn, Hof sentrum og Austadkrysset til starten i Breisjøberget, og bussen venter ved målgang. Påmelding her kan gjøres direkte til meg før 1. september, forteller Oppi.
