Carina Nymoen jobbet som fysioterapeut i Oslo, men ville flytte hjem igjen. Men det var ingen jobb å få, så da startet hun likegodt opp for seg selv.
Med utdannelse fra Brisbane i Australia og noen år i Oslo, var det å flytte hjem igjen høyt på ønskelista.
– Jeg startet her i kjelleren på Victus 23. november, men har allerede jobbet et par år i Oslo og i Drammen, hvor jeg jobbet som fysioterapeut på helsehus og på sjukehjem. Men jeg ville flytte hjem igjen, men hva gjør du da det ikke finnes ledige jobber? Jeg snakket mye med mamma og pappa og fant ut at da starter jeg opp for meg selv, smiler Nymoen.
Sjukehjemmet var privat og det ga inspirasjon til å starte for seg selv.
– Ja, det er litt kortere veier i det private og det ga inspirasjon. Jeg bestemte meg egentlig rett etter Solør Mart’n at jeg ville flytte hjem igjen. Jeg var lei av Oslo, lei av kollektivtrafikk og var klar for nye utfordringer. Jeg kjente på det da jeg var hjemme, at det var dette jeg hadde lyst til og lurte egentlig på hvorfor jeg ikke hadde tenkt tanken før, sier Nymoen.
Mange klager på at det er lange ventelister hos fysioterapeutene, men Carina var usikker på hvor reelt det egentlig var.
– Jeg sjekket litt rundt og fikk vel bekreftet at det er lange ventelister. Jeg snakket med flere andre fysioterapeuter jeg kjenner, og de var positive og hjelpsomme. Spørsmålet var egentlig hvor jeg skulle starte opp, og jeg var innom Solør Næringshage og snakket med Anette Strand Sletmoen og fikk da tips om at Nick Robin Kleppe på Victus var på utkikk etter en fysioterapeut han kunne samarbeide med. Vi traff tonen og det ble fort klart at det var her jeg skulle være, og han har vært veldig hjelpsom i oppstarten, forteller Nymoen.
Den nyoppstartede fysioterapeuten er privatpraktiserende og tar i mot alle som ønsker det, og det er foreløpig ingen ventelister.
– Fra 2018 trenger du ingen henvisning fra lege til time hos fysioterapeut lenger. Nå må alle uansett sjukdom eller skade, betale en egenandel før du eventuelt får frikort. Ingen trenger «tillatelse» lenger for å gå til en fysioterapeut, det er bare å bestille time uansett årsak. Og ja, det er mange som spør, du kan også bestille time til massasje, sier Nymoen.
Mensendieck-metoden har helhetlig årsaksanalyse/årsakssammenheng, pedagogisk tilnærming og aktiv øvelsesbehandling som viktige elementer.
– All undersøkelse og behandling baserer seg naturligvis på en grundig samtale med pasienten og det har i de fleste tilfeller en helt avgjørende betydning både for den videre undersøkelsen og behandlingen. Det «å se» folk og ta problemene deres på alvor, er viktig. Har du vondt i nakken, er det viktig å finne årsaken til at du faktisk har vondt i nakken, ikke «bare» behandle den vonde nakken. Det er viktig at pasientene er en aktiv deltager, og ikke en passiv mottager, det gir best effekt for pasienten, sier Nymoen.
Carina har tatt Etablererskolen som AButvikling holder og det har vært til god hjelp under oppstarten. Hun vurderer også å starte opp med behandling hjemme hos folk, for eksempel opptrening eller trening.

