Pølser er kanskje ikke den typiske julematen, men det var heller ikke poenget når «Med hjerte for Solør» arrangerte «Sammen i romjulen». For den frivillige organisasjonen har jula vært travel, og de ønska å lage noe som ikke hadde så mye julefokus.
Jula er travel for de fleste som feirer, og for gjengen bak «Med hjerte for Solør» har juleforberedelsene vært ekstra mange. De har ordna, pakka og levert over 300 gaver til 170 personer, samt brukt tolvtimers arbeidsdager på å pakke mat, julekaker, godteri og å skrive julekort. Hele andre etasje i rådhuset til Åsnes kommune blei noen dager før julaften gjort om til juleverksted av de gode hjelperne, og på lille julaften var de i mål med forberedelse. Da hadde de også skrevet og fått inn julekort, og de delte ut til sammen over 200 stykker.
– Vi fikk en henvendelse fra ei dame som spurte om hun kunne ønske seg hva hun ville. Hun trengte ikke så mye, men ønska seg kort for å lese om hva folk driver med før jul. Det var flere som ønska seg det, forteller Linn Lie Bekken.
Etter å ha annonsert julekortønskene, opplevde de å få inn fra hele Norge: Oslo, Bergen og til og med Alta. Mange utflytta solunger greip til pennen for å fortelle fremmede om stort og smått. Det var også flere innom formannskapssalen for å skrive julekort og hjelpe gjengen før jul.
– Folk hadde med seg unga, og det var så rørende å se, sier Gry Monica Halebæk.
Vil fjerne stigma
I tillegg har de planlagt romjulsarrangementet «Sammen i romjulen».
– Mange er aleine i jula, og mange arrangement koster gjerne penger. Dette er et gratis tilbud for de som trenger det, uten fokus på jul. Det er derfor vi serverer pølser, forteller Linn Lie Bekken.
– Jula kan være strial og masete, skyter Gry Monica inn.
Et av hovedfokusområdene til «Med hjerte for Solør» er å hjelpe de som har det vanskelig økonomisk, men dette er ikke et kriterium for å møte opp på sosialarrangement i regi av den frivillige organisasjonen. Det er et lavterskel tilbud til alle som vil og ønsker, men det er kanskje litt høy terskel for å møte opp.
– Det håper vi løsner litt framover. Folk hører om oss og de møter oss, og ser at det er ikke så skummelt, sier Gry Monica.
Framover vil de nemlig starte med hyggekvelder en gang i måneden, også dette vil være åpent for alle. Barn må komme i følge med en voksen, men ellers er det ingen regler. Er du nysgjerrig på organisasjonen, ønsker å være sosial eller bare spille spill med noen, bør du ta turen.
Takksigelser og giverglede
Det var ikke bare hjerterommet som var stort denne fredagskvelden, og de lånte lokalene på Flisa ungdomshus fredagsaftenen reflekterte kanskje at mange syns det virker skummelt å møte opp. Til sammen telte gjengen 25 stykker, og det hadde vært plass til mange flere.
Gjengen er uansett fornøyd med oppmøtet og kvelden, og de oppmøtte koste seg. Idet familiedelen av kvelden blei avvikla og ungdommene inntok huset, kom en liten gutt bort til musiker Anders Trongaard og takka for fin musikk. Anders stilte nemlig opp gratis i god juleånd, og spilte låter som var et godt avbrekk i julemusikken vi ellers hører overalt.
– Dette er et bra tiltak, og det er lokale som prøver å få til noe. Det er mange organisasjoner som er bra å støtte, men når man kommer helt innpå er det enklere å gjøre en forskjell, forteller han om motivasjonen til å stille opp.
– Også er det jula, da. Jeg er absolutt glad i jula, legger han til og ler.
Jul og giverglede er nærmest som synonymer å regne, og organisasjonen har merka at mange har bidratt med det de har trengt før jul av mat, pakker og julekort.
– Folk er flinke til å tenke på de som er ensomme mellom jul og nyttår, og ikke like flinke til å tenkte på dem mellom nyttår og jul, forteller Linn.
TOMME LAGER
Nå er lagrene nesten tomme, og gjengen oppfordrer til å kjøpe og legge igjen i kurvene som står på butikkene rundt omkring. Nyåret kan også være ei vanskelig tid for mange, og hjelpa trengs året rundt. Også for organisasjonen vokser arbeidet seg større og større, slik at de kunne trengt noen julegaver i år sjøl.
– Det beste hadde vært å hatt et lager, sier Marita Hagen Hansen.
– Og om kommunen har et rom som er mulig å disponere i en litt lenger tidsperiode, må de bare si fra!, drømmer Gry Monica.
Fryser nevnes også rundt bordet, for frysemat har de dessverre ikke mulighet til å ta imot og gi videre. Med fryser eller ei, så fortsetter uansett gjengen det gode arbeidet framover og håper at folk fortsetter å bidra og tar turen til hyggekveldene.

