I år er det 350 år siden Risberget hadde den første skogfinske bosettingen, og det skal markeres i og utenfor Risberget samfunnshus med et fyldig program på lørdag.
Programmet varer fra lørdag 16. september klokka 11.00 til 18.00 og inneholder noe for enhver.
Eksperter på finneinnvandringen skal blant annet kåsere om:
- Spennende funn fra Risberget i historisk perspektiv – Trond Burud
- Bakgrunnen for innvandringen og veien til Risberget – Birger Nesholen
- Hvem var de første bosetterne og hvordan levde de? – Jan Myhrvold
- Hvordan ordnet de seg med blant annet kirkelige handlinger? – Birger Nesholen
- Linjene fra de første innvandrerne til dagens slekter – Terje Bredvold
I tillegg blir det også musikkinnslag ved Sinikka Langeland på kantele, og Roald Rundberget, Ida Kristine Kilen og Sigbjørn Rundberget. Det blir utstilling av verktøy, husgeråd og bilder, åpning av minneparken og demonstrasjon av neverfletting.
– spådd fint vær!
Flesk og motti høres selvsagt til, det blir middagsservering, salg og utlodning, før det hele avsluttes med omvisning og guidet tur til gravlunden.
– Musikken blir i teltet, mens resten blir inne i samfunnshuset. Nå er det spådd veldig fint vær på lørdag, så da blir vi nok litt ute også, sier leder i Risberget kulturhistoriske forening, Anne Grethe Risberg Vigeland.
På den årlige kulturdagen bruker det å komme rundt 100 personer, så de har forhåpninger om enda flere besøkende på jubileumsmarkeringen. Det er satt fram 300 stoler og håpet er at alle skal bli brukt.
– Det kommer 3 fra Kaavi i Finland også, hvor vi har våre røtter fra. Det var en delegasjon fra oss over til Finland for noen år siden, og nå kommer de på besøk til oss. Klokka i klokketårnet på gravlunden, er lagd i Savolax i Finland av Eljas Juutilainen, og han kommer også til markeringen! sier en forventningsfull Risberg Vigeland.
Minneparken skal også ha sin offisielle åpning på lørdag.
– kunnskapsrike foredragsholdere
I tillegg til kåseriene blir det åpent for en spørrerunde i etterkant.
– Vi har fått på plass veldig kunnskapsrike foredragsholdere! Jan Myhrvold er leder i den norske foreningen av «Solør-Värmland finnkulturforening» og leder av DNA-prosjektet som finner linjer tilbake til Finland. Birger Nesholen kommer fra Skogfinsk museum, vår egen skribent og historiker Trond Burud og Terje Bredvold, som er lokalhistoriker på Finnskogen. Vi har et fantastisk fint og interessant program, sier Ove Silkoset, som er leder i arrangørkomiteen.
– Vi oppfordrer folk til å møte opp og lære om våre aner, kanskje finner du ut at du er i slekt med noen her også. Omtrent halvparten av alle i Solør, Elverum og Trysil, har jo en eller flere skogfinske aner. Kommer alle de, blir det fort litt trangt, så vær ute i god tid, smiler Silkoset.




