Hans Aarnseth har kryssord som sin store hobby, og har laget godt over 100 kryssord. Han bruker mye tid på å løse kryssord, men kanskje mest på å lage dem.
Hans er ikke helt sikker på antallet, men det det nærmer seg nok 200 kryssord! Han jobbet i over 30 år på Våler ungdomsskole, først som lærer og så var han nestsjef.
– De fleste årene var jeg nestsjef, jeg var god på å lage timeplaner og få de til å fungere. Sjef ville jeg ikke være, det passet ikke for meg. Jeg startet som lærer, så gikk jeg ett år på Høyskolen i Trondheim og ble etter hvert inspektør, forteller Aarnseth.
I flere år hadde Aarnseth og en svoger på Jømna, daglig kontakt om kryssordløsning.
– Ja, vi hadde daglig kontakt om kryssordet som var i Østlendingen, som er et 9×7 kryssord. Jeg har lagd mange kryssord i denne størrelsen, men de jeg holder på med nå, er 11×9. Jeg bruker mye tid på å løse kryssord, men nå kanskje mest på å lage de. Det var svogern min som ville jeg skulle starte med dette, og jeg har vel holdt på et par-tre år nå, sier Aarnseth.
Som gammel matematikklærer og litt over snittet interessert i tall, var dette svaret vi fikk på hvor gammel kryssordmakeren har blitt:
– Det første primtallet over 80, svarte han lurt.
Og etter et lengre foredrag om primtall, så er journalisten nå oppdatert på primtall.
Interessen for tall har Aarnseth hatt hele siden han var liten gutt.
– Jeg startet tidlig med å legge sammen tall og syntes det var moro. Bilnummer var alltid moro å legge sammen, for på den tiden var det bare tall og ingen bokstaver på bilskiltene. Bilnummeret på bilen var 1418 og nummeret på motorsykkelen til naboen var 1513, og jeg sa som guttunge at tallet vårt var større enn naboens, og det lo de godt av, smiler Aarnseth.
Det kommer stadig nye varianter av kryssord og andre tall-leker som Aarnseth bruker mye tid på.
– VG har kommet med et kodekryssord, som jeg synes er moro. Sudoku er også noe jeg bruker mye tid på hver dag. Jeg sitter ikke med kryssord hele dagen, men det blir ganske mange timer ja. Det tar jo litt tid også, for jeg har litt vondt for å skrive. Det tar også mye tid med å finne nye ord, som jeg ikke vet hva betyr en gang, i rettskrivingsordboka jeg bruker. Den ordboka fikk jeg tilsendt i posten av et barnebarn i Oslo, og nå har dattera mi Anita reparert den for 2. gang, den er ganske godt brukt, smiler Aarnseth.
Det kreves mye tankevirksomhet for å lage et kryssord og det er ikke for hvem som helst.
– Jeg starter med å tenke at jeg skal ha flest mulig bokstaver! Da jeg lager kryssord på størrelsen 11×9, må jeg jo ha noen ord på 11 bokstaver og de finnes det ikke så mange av. Men bokstaver finnes det mange av! Det er også en utfordring å finne dekkende ord for det du er ute etter, men samtidig skal det jo ikke være for lett heller da, smiler kryssordmakeren på Flisa.

