Malingsspann, parafin, oljeskvetter og annet farlig avfall går gjerne i arv fra generasjon til generasjon. Mange vet ikke at det er gratis å levere, og kvier seg for regninga.
Det er ikke få solunger som har blitt overrasket over at det er gratis å levere farlig avfall. De som ikke har vært klar over det har gjerne garasjen eller kjelleren full av ymse farlige skvetter. Og gjerne har det farlige avfallet gått i arv fra generasjon til generasjon.
– Vi har hatt folk innom som har spurt hvordan det egentlig er å levere malingsrester, parafin, olje og annet farlig avfall. Da de finner ut at det er gratis kommer de tilbake med hengren full av farlig avfall, smiler Jan Kjetil Nyen i Solør Renovasjon.
De er opptatte av å kommunisere ut at det meste er gratis å levere på gjenvinninga. Særlig er de på jakt etter farlig avfall, for det er viktig å få levert dette og resirkulert det på en skikkelig måte. Faktisk er det bare restavfall som koster penger å levere på gjenvinningsstasjonene, og hageavfall koster noen få kroner for transportkostnad. Men i mai er også det gratis!
Fra 1. mai har de tre gjenvinningsstasjonene i Solør åpent to dager i uka. Mange er heller ikke klar over at de kan besøke gjenvinningsstasjonen i nabokommunen.
– Nei, men, jobber du her også! Det er det flere av de som har krysset kommunegrensen som har sagt, ler Christian Midtsundstad.
For det er altså Solør Renovasjon som driver gjenvinningsstasjonene i Grue, Åsnes og Våler. Å krysse kommunegrensen for å levere avfall går helt fint, og med denne muligheten er det faktisk mulig å levere avfall gjennom hele uka.
Åpningstider er også stadig et tema hos Solør Reno- vasjon.
– Folk er tilvendt lange åpningstider hos dagligvare- butikkene i dag, og noen reagerer på at vi stenger klokka 18.00. Men om du er i jobb og slutter klokka 15.00 har du fortsatt tre timer på deg til å levere søpla. Samtidig kan du ved å krysse kommunegrensa gjøre det gjennom hele uka. De fleste klarer å tilpasse seg åpningstidene våre selv om de er i jobb på dagtid, sier Nyen.
Fra neste år vil Solør Renovasjon gå over til blanke søplesekker også for restavfallet. Dette er for å avdekke slurv med sorteringen. Blant annet er de kjent med at det går mye småelektronikk i restavfallet.
– Men solungene har blitt mye bedre på å sortere enn de var. Ved å innføre blanke søplesekker på restavfall håper vi at folk blir enda flinkere. De vi leverer avfallet videre til kommer stadig med strengere krav til vår sortering, og derfor er det viktig at vi har litt fokus på det, sier Terje Berntsen.
spesialavfall, og skal leveres på gjenvinningsstasjonen.
gjenvinningsstasjonene i Solør.