I mars var det tre år siden selskapet til Chris Klemmetvold startet å selge abonnementer i Oslo. Hele ungdomstiden sin hadde Chris i Solør. Nå er han en unik gründer.
Chris Klemmetvold kommer opprinnelig fra Tynset, men bodde i Solør gjennom hele ungdomstiden sin. I dag driver han Medarbeiderne AS i Oslo.
– Vi utfører en enkel tjeneste som heter Lettvint Privat og Lettvint Bedrift, hvor vi henter glass- og metallemballasje, småelektronikk og tekstiler hjemme hos folk for en fast månedspris, forteller Klemmetvold.
Startet for seks år siden
Det hele startet i 2011 med en skoleoppgave som utfordret den daglige lederen til å finne et sosialt problem, for så å lage en bærekraftig løsning på dette problemet.
– Nå er dette en idé som har modnet seg ganske mye siden jeg fikk den første gangen, men utgangspunktet var at jeg hadde skapet fullt av glass og metallemballasje som ikke gikk ut av seg selv, sier Klemmetvold.
Så derfor opprettet han et firma for å hente nettopp glass og metall.
– Vi startet opp med to heroinavhengige, og nå ansetter vi bare folk som kommer rett fra rusbehandling, eller som på annen måte har klart å slutte med dop, forteller han.
Oppstarten skjedde i Trondheim, der Klemmetvold studerte statsvitenskap på NTNU. Skoleoppgaven fikk han gjennom samlingsbaserte studier i sosialt entreprenørskap på Universitetet i Oslo.
– Vi har nå 625 privatkunder og 15 bedrifter, i Oslo og Lørenskog, som abonnerer på fast henting. De får en tekstmelding dagen før, setter tingene ut på trappa, og så kommer våre rusfrie medarbeidere og plukker det opp, forteller han.
Alle med rusbakgrunn
Medarbeiderne AS består i dag av 12 medarbeidere med rusbakgrunn, pluss Klemmetvold selv og et par personer som programmerer og fakturerer.
– Om vi klarer å få folk ut i jobb er det én ting, men det som er mye større er den påvirkningen dette kan ha på andre der ute. Både ved at bedrifter skjønner at de også kan ansette folk som har slitt i livet, og at de som er i rusbehandling kan få håp om at det faktisk er noen der ute som vil ansette dem, sier han.
Men før alt dette bodde den daglige lederen altså i Solør, og i løpet av tre år på videregående rakk han å teste ut hvordan det er å bo i alle de tre solørkommunene. Flere ganger har tanken om å starte opp noe i Solør slått han.
– Jeg har holdt innovasjonskurs i Solør et par ganger, men akkurat nå trives jeg med det jeg gjør i Oslo. Så får vi se hva fremtiden bringer, smiler han.


