15 vitebegjærlige unger har brukt ei uke av sommerferien sin, til lære mer om realfag på en morsom måte. Forskerfabrikken har stått for opplegget, og sommerskole er populært.
Forskerfabrikken er en sosial entreprenør som tilbyr barn og unge fritidskurs om forskning. Bedriftens mål som sosial entreprenør er å vekke flest mulige barn og unges interesse for real- og teknologifag, og bidra til at alle barn forstår disse fagene.
Denne uka har det vært sommerskole på Vålbyen skole i Våler og det var totalt 15 elever fra 5. til 7. klasse som deltok.
– Alle barn kan synes realfag er gøy, det handler om hvordan de lærer det! Forskerfabrikken jobber for at barn skal bli interessert i realfagene, sier Elin Gjerde og Kaare Wilberg Arnesen i forskerfabrikken.
Forskerfabrikken ønsker å skape mer glede rundt realfag, som matematikk og naturfag.
– Sommerskolen er et alternativ for de som kanskje ikke er så glade i sparke fotball eller håndball, og heller har andre interesser. Her er det fokus på alt skal være veldig praktisk, elevene skal ikke sitte og lese om atomer og molekyler, men de skal få lov til å erfare det og gjøre det. Det skal være morsomt, mens du samtidig lærer, forteller begge.
– skape glede og nysgjerrighet
Forskerfabrikken ønsker at elever som tidligere ikke har hatt så stor glede av realfag, skal få et litt annet syn på det.
– For noen elever kan realfag være litt vanskelig og utfordrende fag, og vi prøver å skape en glede og nysgjerrighet rundt det denne uka. Fra naturens side er jo barn veldig nysgjerrige og vitebegjærlige, og veldig interesserte i å finne ut av ting. Målet vårt er å pirre den nysgjerrigheten, så skjer det veldig mye læring uten at de trenger å gjøre så mye for det, forklarer Wilberg Arnesen.
Sommerskolen på Vålbyen skole, har pågått fra mandag til fredag, fra klokka 09.00 til 15.00 hver dag.
– Vi har hatt ei gruppe med 15 elever fra 5. til 7. klasse, men det er egentlig plass til 26 elever. Med ei såpass lita gruppe, har det gjort at vi har kunnet gjøre ting flere ganger. Elevene kommer fra hele Våler og vi har hatt med ei jente fra Bærum, som har vært på besøk hos besteforeldrene sine på Fæssa, forteller Gjerde.
Ettersom det egentlig er skoleferie, så er sommerskolen frivillig for elevene.
– Ja, men det er også et kostnadsspørsmål for foreldrene, da det ikke er gratis. Det koster i utgangspunktet 2.995 kroner for å være med, men her i Våler har kommunen sponset hver elev med 500 kroner, forteller Wilberg Arnesen.
Uka har vært veldig bra forteller de to lærerne, mens elevene har ei velfortjent pause.
– Det har vært veldig bra og inspirerende, ungene er veldig engasjerte! Vi ser at de har glede av å utforske ting, og det inspirerer også oss som lærere. Vi ser at de vokser på å få gjøre praktiske ting, og de imponerer på det faglige nivået, det er nok litt høyere enn snittet, forteller de.
Lærerne fra Forskerfabrikken er ikke i tvil om at også elevene har hatt ei bra uke på Vålbyen skole.
– Absolutt, vi har fått masse tilbakemeldinger på at de synes det er moro og de kommer blide og opplagte tilbake dagen etter, Siste dagen skal noen foreldre få prøve noen «triks» som elevene har lært igjennom uka, og det gleder de seg stort til, smiler Gjerde og Wilberg Arnesen fra Forskerfabrikken.


