Juvberget byr på fornøyelige historier, flott utsikt og turmuligheter for alle. DNT Finnskogen og omegn – Solør åpna tidligere i år drengestua for turistforeningstrafikk.
Juvberget ligger på grensa mot Sverige. På finsk heter plassen Kirkomäki, antagelig på grunn av den flotte beliggenheten. Juvbergsgården ruver nemlig høgt, og tidligere i år åpna DNT Finnskogen og omegn – Solør drengestua i Juvberget for overnatting.
– I Juvberget er det fint, og det er godt med historie og god utsikt. Litt magisk kan det også være, forteller Hilde Håkensmoen.
Fin turplass
I fjor sommer ble det vaska, rydda og malt på dugnad fra lokallaget Solør. To av ildsjelene, Ingrid Gjeterud og Hilde Håkensmoen, var av disse.
– Det ble noen timer i fjor sommer, men vi var jo ikke aleine. Det var mange som var med på å rydde, vaske og male opp igjen og gjorde det klart til at vi kan ta imot gjester for overnatting nå i sommer, helt fram til 1. oktober. Etter det tar elgjegerne over. Men inntil da disponerer vi første etasjen i drengestua, sier Ingrid Gjeterud.
Finnskogleden passerer Juvberget på nedkanten av Juvbergshetta, på norsk side mot Haldammen. Det går også flere veier fra Juvberget.
– Du kan blant annet følge Østre Finnveg til Åsnes Kirke, der er stien merka så det skal være mulig å finne igjen. Du kan også sykle runder eller gå toppturer, eller slappe av. Her er det mulig å ha med seg unger, og det er mulig for handikappede å være her, forteller Hilde, og legger til at det er bilvei helt fram.
Rydda på 1600-tallet
Juvberget har lang historie som strekker seg tilbake til finneinnvandringa. Liitiäinen-slekta bosatte seg i Gravberget og omegn, og den ene Liitiäinen-broren var den første til å rydde Juvberget.
– Mathis Mårtensson Liitiäinen bodde her først, men han havna i gjeldsfengsel og døde på Akershus i cirka 1685. Så det er gammal historie på bruket her, forteller Ingrid.
Juvbergsfolket kjøpte etterhvert gården, og historisk har det vært to Juvbergsgårder: en øvre og en nedre. Den øvre gården er i dag borte, men den nedre står fortsatt og har nesten samme utforminga. Et fotografi av familien bestående av Julius, Marie, Johan, Einar og Astrid fra omkring 1905 er å finne på informasjonsplakaten satt opp i nærheten av gården.
Musikk og motorsport
Både Einar og Julius spilte og komponerte musikk. Følgelig var det mange kjente som dro til Juvberget for å spille med dem, og blant disse er kanskje den svenske trekkspillmusikeren Carl Jularbo mest kjent. Han var mye sammen Einar og Julius, som begge spilte fiolin.
– I Juvberget har det vært liv! Spesielt musikken har stått høgt her, og de snakka om Juvbergsmusikken. Det var et begrep, forteller Hilde.
Musikken var ikke det eneste Juvbergssønnene dreiv med, de kjørte også motorsport. Gutta kjørte mye løp, og det er en stor samling pokaler etterlatt etter gutta.
– Både på to og fire hjul. Det fortelles at de kjøpte en bil som de fikk levert i kasser som de monterte inni drengestua. For å få den ut, måtte de skjære hull i veggen. Det kan du ennå se på endeveggen på drengestua her!, forteller Ingrid.
