I umiddelbar nærhet til Åsta Holths hjem, foregår det et omfangsrikt renoveringsarbeid. Finnskoghagen Leiråker, Norsk Skogfinsk Museums nyeste prosjekt, har planlagt åpning i 2019, men allerede nå begynner hagen å ta form.
Beate Banken Bakke er prosjektleder for Finnskoghagen Leiråker.
– Vi håper jo hagen skal være til glede og formidle kunnskap, sier Banken Bakke.
Leiråker er i dag Åsta Holth-museet, men med tida vil museet todeles: Huset til Åsta, og en storslått hage. En del av hagen blir allikevel tilegna Åsta, som sjøl var hagebruksutdanna.
– Men dette er altså et eget prosjekt, understreker hun.
Over 2000 arter
Laila Langbråten har en stor hage på Lunderseter, og har gitt bort den til Norsk Skogfinsk museum. Plantene skal plasseres på Leiråker, og det er over 2000 arter som skal flyttes til hagen.
– Vi begynte i april/mai i fjor med det praktiske, planlegginga starta før det. Prosjektet skal gå over tre år, men den offisielle åpninga blir i 2019, forteller prosjektlederen.
Det skal også bygges også et drivhus i hagen, blant annet av gamle vinduer som restaureres. Et arbeid som de starta med i vinter. Det er Birger Nesholen, faglig rådgiver i Norsk Skogfinsk Museum, som har tatt vare på de gamle vinduene fra hus som har blitt revet og lignende.
– Drivshus hører jo til en hage. Åsta hadde et drivhus i sin hage hun også. Det var litt lite, og ikke en pryd for øyet. Nå bygges det et veldig vakkert drivhus, forteller hun.
Planter i helga
Arbeidet er i gang for fullt, og flyttinga av plantene er starta. Banken Bakke anslår at det er satt en fjerdedel av plantene i jord på Leiråker, men mer skal komme. Hagen holder åpent under Finnskogdagene, så nysgjerrige kan stikke innom.
– Vi blir her hele helga for å vise folk rundt og fortelle om prosjektet, sier hun.
