Bjerkely Folkehøyskole har snart 100-årsjubileum. Skolen ble stiftet i 1917, og de første elevene kom året etter. Jubileet skal markeres på mange måter det kommende året.
I år er det 100 år siden Bjerkely Folkehøyskole ble stiftet, og det er ikke få elever som har tatt turen til Arneberg gjennom disse årene.
– Det ble vedtatt å starte en skole hvor gården til Guttorm Bjerke lå. Han var en ivrig indremisjonsmann, og tilbød skolen for 45.000 kroner. Skolen fikk sine første vedtekter i mai 1917, og navnet ble Bjerkely Kristelig Ungdomsskole. 17. oktober 1918 startet det første elevkullet her, sier rektor Per Kristian Hammer.
nytt navn i 1963
I 1963 ble navnet endret til Bjerkely Folkehøyskole, og dette for å unngå forvekslinger med de kommunale skolene i kommunen.
– Skolen har fokus på de visuelle fagene, og har i år følgende linjer: Foto, Cosplay&Cons, Tegneserie, Spillutvikling, E-sport og botreningslinja Kreaktive Livslære. Sistnevnte er primært for elever med aspergers syndrom, høyt fungerende Autisme, ADHD eller ADD, sier Hammer.
De ansatte har visjonen «se elevene med hjerte, så de ser andre».
– Gjennom måten vi arbeider sammen med eleven skal de se at alle mennesker er unike, verdifulle og at at alle har potensiale til å nå mål. Vi skal ikke utdanne elevene til noe, men til noen, sier Hammer.
Bjerkely har mange typer elever. Alt fra de som vil satse på fag de ønsker å studere i videre utdanningsløp, til de som vil dyrke hobbyene sine.
– Vi er nå 85 elever, og det er gjennomsnittet vi har til vanlig. Skolen har en del linjer som er veldig populære, så vi har ingen problemer med fylle skolen med elever. Jeg vil vel si at skolen er populær. Vi jobber for å ha et bra miljø på skolen, sier Anne-Marit Holmseth.
Mange FASILITETER
Skolen har fasiliteter som lydstudio, mørkerom og fotostudio. Elevene kan med det prøve seg på redigering av musikk og fremkalling av bilder de tar.
Det er et krav om at folkehøyskoler skal være internat- skoler. Enkelte elever som bor i nærområdet velger å bo hjemme, men det er unntaksvis. Skolen har elever fra de fleste fylker hvert eneste år.
– Det blir flere markeringer i løpet av 2018. Første helgen i juni blir det en markering for inviterte gjester, men andre helgen i juni blir åpen dag for tidligere elever og ansatte. Skolen jobber med egen jubileumsutstilling og jubileumsbok. Det blir også workshops i løpet av året hvor barn, unge og voksene blir invitert til skolen for å bli kjent med skolen og vårt undervisningstilbud, sier Hammer, som ser frem til fortsettelsen på Arneberg.

