Torsdag 7. september er det premiere på Tysken på Åsnes Finnskog, og det blir forestillinger fredag, lørdag og søndag i tillegg. Fredag og lørdag er det også pubkveld, og muligheter for transport med veteranbuss!
Åsnes Finnskog Teaterforening inviterer til en unik teateropplevelse i stemningsfulle omgivelser ved Tysken på Åsnes Finnskog. Rolf Arne Lie Holter har skrevet manus, og det er et samarbeid med «Teater i Glåmdal».
«Hakaslepp ved Tysken – en folkekomedie under åpen himmel» spilles altså 7-10. september.
– Det er lang liste over roller i stykket, det er 13 aktører med definerte roller og så kommer det et antall statister i tillegg. Statistene er både tømmerfløtere, hjemmebrennere, fanter og så videre, så her er det mange forskjellige roller som fylles, smiler Øivind Roos.
Innledningsvis vil det hele starte med et vandrespel.
– Opplegget er slik at publikum møter opp ved Tysken, så går de noen hundre meter gjennom skogen, tilbake i tid, og så setter man seg på plassene sine på et amfi og da foregår resten av forestillingen ute ved Tysken. Det er første gangen vi spiller ute, men forestillinger blir det uansett vær. Husk å ta med godt med klær, det BLIR kaldt til kvelds og ta gjerne med både regntøy og sitteunderlag, oppfordrer Roos.
historisk spill med mye humor
«Hakaslepp ved Tysken» er et historisk spill, men det er også mye humor med. Det handler om fløting og tiden på 1950-tallet, og overgangen fra den gamle tiden etter krigen, til den nye moderne tiden.
– Fløterne skal til «Lindheim» på fest på lørdagskvelden, og da begynner ting å skje! Alt skjer kanskje ikke helt som de har tenkt, og den «nye tida» dukker opp. Det blir konflikt mellom han som alltid har kjørt med hest, og han som kommer med AmCar. Det dukker stadig opp nye skikkelser og alt det innebærer. Fløterne har litt forskjellig mål med festen på Lindheim, noen skal finne seg ei, mens andre skal slå ut resten av tenner som finnes i området, smiler Roos.
– Det er en folkekomedie, så det er definitivt en dramaturgisk linje gjennom det hele. Det er ikke revy, det er en helhetlig forestilling, men det svinger jo ut i alle verdens retninger da. Først og fremt er det jo veldig morsomt, Rolf Arne Lie Holter skriver jo klokt og han er en humorist. Dette er første gangen han skriver en helaftens forestilling selv, selv om han har skrevet for revyer tidligere, forteller Roos.
Forestillingen skal i utgangspunktet ha en varighet på ca 1,5 time.
– Det er utgangspunktet ja, med vandring og det hele. Fredag og lørdag er det jo pubkveld i tillegg og du kan faktisk ta deg til Tysken med veteranbuss disse to dagene! Det går buss fra Kirkenær via Svullrya, til Tysken. Jeg tror vel den ruta ble nedlagt for noen år siden! Og så går det buss fra Våler via Flisa, og påmelding gjøres samtidig med bestilling av billetter, forklarer Roos og gjengen.
– finnskogens mystikk kommer fram
Det hele starter – forhåpentligvis – i solskinn, men etter hvert vil sola gå ned.
– Ja, det starter i sola, og så blir det mørkt underveis. Det er da Finnskogens mystikk kommer fram, med levende ild og spesiell lyssetting. Det blir også masse musikk, med tekster fra både Hans Børli og Martin Vestlien, og Rolf Arne har også skrevet noen viser. Forestillingen handler om tiden etter krigen, ca 10 år etterpå, og folk har begynt å komme seg igjen, slutt på rasjonering er det også. Folk ser litt mer optimistisk på ting igjen, selv på Finnskogen, og det er også litt identitetsstolthet. De er stolte av «han far» som var grenselos, og «han bæssfar» som var med på slaget ved Trangen, smiler Roos.
Det blir altså 4 forestillinger 4 kvelder på rad, med start torsdag 7. september klokka 19.00. Alle forestillinger starter klokka 19.00.

