Halvor Sagmoen er spesialist på understellsbehandling av biler. Telefonen hos Solør Antirust står rød så fort den første saltbilen er utpå, og nå er det travle tider.
Selv om du kjøper en splitter ny bil har du ingen garanti for at bilen holder seg rustfri særlig lenge. Vegsalting gjør at mange biler får store rustskader, og Halvor Sagmoen i Solør Antirust forteller at salt i kombinasjon med kjøring også på grusveger er det absolutt verste.
– Saltet i seg selv virker bra det, men med sliteskader fra grus blir det enda verre. Før var det slik at folk var opptatt av ikke å kjøpe biler som hadde gått i Oslo. Med vegsaltningen i Solør også er det nesten enda verre med biler som går på både salt og grus, sier Sagmoen.
Han sammenligner å kjøre bil på grusveg med å sandblåse understellet på bilen. Dette gjør at saltet enklere finner vegen inn i metallet, og rustskadene kommer mye raskere.
Vinteren er verst
Vintersesongen er det desidert travleste for Solør Antirust, og når folk får øye på saltbilen for første gang står telefonen røde hos spesialisen på Saga Næringspark på Arneberg.
– Her har vi kunder fra hele Hedmark, og også fra Oslo. Den største tyngden av kundene kommer fra Våler, Elverum og mot Hamar. Vi har nok mange kunder derfra på grunn av anbefalinger fra bilverksteder og bilforretninger, sier Sagmoen.
Nå har han 17 år i faget, og han beskriver det han selv driver med som en skikkelig møkkajobb. I det legger han at det er mye grus og klin i det daglige virket.
– Her behandler vi bilene med Mercasol. Mange kaller selve jobben å tectylbehandle bilen. Men det er ikke riktig. Tectyl er bare et merke, og er en konkurrent til Mercasol. Det er understellsbehandling vi driver med. Før behandlingen må all plast og deksler taes av, og det er her det er mye grus og drit som dukker opp, sier Sagmoen.
Tusenvis av biler innom
I løpet av de 17 årene han har holdt på anslår han at rundt 5.000 til 6.000 biler er behandlet på Saga Næringspark. Biler som blir behandlet innen de er to år gamle kan Sagmoen gi opptil 16 års rustgaranti på.
– Nesten ukentlig får jeg inn biler det er for sent å gjøre noe med. Ofte er det relativt nye biler, og bileierne får sjokk da jeg forteller de hvor mye rust de har, sier Sagmoen.
Han har avdekket mange rustskader som verksteder ikke har klart å finne, og via telefon forklart mekanikerne hvor de skal se etter skader. Det beste rådet han har for å beskytte bilene er og vaske ofte.
– I Norge finnes det rundt 200 verksteder som er spesialister på understellsbehandling. I Hedmark er det ikke mange, og derfor har jeg også mange kunder langveisfra. Om jeg skal plukke ut et bilmerke med lite rust på må det være Opel, sier Sagmoen.

5 og 6 år gammel. Rusten sitter i gulvet på bilen.