• IDA KRISTIN KILEN: Ida Kristin er mezzosopran, har en bacehlorgrad i klassisk sang fra Barratt Due musikkinsititutt i Oslo, og tar for tida videreutdanning ved Norges Musikkhøgskole. Foto: Privat
  • LINA CECILIA CARLSSON: Lina er sopran. For tida tar hun
    masterutdanning ved Royal Welsh college of Music i Cardiff, og har tidligere studert klassisk sang, operainterpretasjon og ensemblesang for å nevne noe. Foto: Privat
  • LAILA: Laila Tostrup Bråten er også fra Våler. Hun er frilanspianist på heltid med Skandinavia som virkefelt, og har spilt på flere
    prestisjefylte steder, så som Den norske Opera, Ishavskatedralen i Tromsø, Gamle losjen og
    Munch-muséet, for å nevne noe. Foto: Privat

Solungoperaen er et sangerkollektiv bestående av Ida Kristin Kilen fra Våler, Lina Cecilia Carlsson fra Flisa og Eva Vermundsberget fra Åsnes Finnskog, som alle tre er utdanna klassiske sangere.

- Vi ville slå oss sammen og få til produksjoner sammen. I Ringsaker har de jo Ringsakeroperaen, så hvorfor kan ikke vi ha Solungoperaen i Solør? Visjonen vår er å tilby musikalske øyeblikk av høg kvalitet til bygdefolket, både opera og klassisk musikk, forteller Ida Kristin. 

I KJÆRKJE OG FJØS

De begynte å leke med ideen sommeren 2015, og den følgende høsten var første arrangement historie. Etter dette har det vært lite aktivitet i kollektivet, som sliter med logistikken. Lina studerer ved et musikkakademi i Wales, Ida Kristin studerer i Oslo og Eva er rektor for kulturskola i Grue. Nå er de derimot klare med en liten miniturné. 

- Det har vært veldig stille fra oss, men vi har holdt ideen levende. Nå prøver vi å sparke det i gang med denne lille miniturneen, så håper vi at ballen vil rulle mer og mer. Det er Lina og jeg skal ha konsert denne gangen, og da skal vi samarbeid med Laila Tostrup Bråten, pianist fra Våler. 

De kaller seg kollektiv av den grunn, at ikke alle trenger å være med hver gang det skal arrangeres noe, og nå blir det en miniturne de har kalt "Opera i kjærkje og fjøs". 

- Vi liker å spille litt på humor! Vi starter jo i Våler kirka, så blir det konsert på Galleri Fjøset på Sønsterud, før vi avslutter på Glomdalsmuseet i Elverum. Vi spiller litt her og der, men det er jo også poenget. Opera og klassisk musikk skal ikke bare være veldig fint og flott, men også være noe som kan spilles i et fjøs like greit som det kan spilles i et slott. 

Temperamentsfulle kvinneskikkelser

Ida og Lina har, i samarbeid med Laila, satt sammen et variert program, med arier, Mozart, musikk fra wienerklassisismen på 1700-tallet og nyere klassisk musikk, blant annet amerikansk. Lytteren vil også få møte temperamentsfulle kvinneskikkelser fra operalitteraturen. 

- Det er mange som trur at klassisk musikk kun er på én måte, men det fins utrulig mye variert innafor klassisk musikk også. Det ønsker vi å vise. Lina og jeg skal synge noen arier hver for oss, da blir vi kjent med noen karakterer fra operaverden, og så skal vi synge et par duetter sammen. Der blir det litt slåssing! Lina skal også spille noen klaverstykker solo, forteller Ida Kristin. 

VIL GI ET BREDERE TILBUD

Ida Kristin er oppvokst i Våler, hvor hun savna et større tilbud til de som var interessert i klassisk musikk. 

- Vi hadde Arne Moseng [nylig pensjonert kantor i Våler kirke gjennom 41 år, journ.anm] som organist i kirka. Han var jo en veldig pådriver for å få fram de som dreiv med klassisk musikk. Ellers syns jeg det var veldig lite konserttilbud til klassisk musikk i Solør. Så, dette handler jo også om å gi et tilbud som det kanskje ikke er så mye av på bygda, for å vise fram et større mangfold og gi noe å velge mellom.

Ida Kristin oppfordrer de som ikke er så kjent med opera eller klassisk musikk, men som kanskje er nysgjerrige på det, til å komme og bli kjent med ny musikk.  

- Målgruppa vår er egentlig alle solunger, derfor heter vi også Solungoperaen. Det er kanskje ikke alle i Solør som har et forhold til klassisk musikk eller opera, og da er dette en gyllen mulighet til å oppdage dette her. Kanskje oppdager du noe du ikke trudde du likte så godt, og så sitter du der og griner av lykke fordi du syns det var gærartig å få med seg!, sier Ida Kristin. 

Konsertene er som følger: 

18. august, Våler kirke, kl. 19.00 

23. august, Galleri Fjøset, Sønsterud gård, kl. 19.00 

25. august, Glomdalsmusset i Elverum, kl. 19.00 

Det koster 250 kroner, kontant i døra. For de som er 16 år eller yngre, er det gratis inngang.