Tømmerfløterne blir hedret gjennom VM i tømmerfløting og Fløterfestivalen. VM arrangeres for tredje gang i år, og tømmernæringa fra hele regionen er invitert til å bli med. Rent fysisk holdes arrangementet i Osen og Trysil 16. og 17. juni.

- Vi ønsker å skape en begeistring for alt som har med skogsdrift å gjøre. Skog er nøkkelen for utvikling i denne regionen i fremtiden, sier Espen Brekke.

Fløterfestivalen startet som et lite arrangement, og første gang VM ble arrangert var det fire lag med. I fjor var det åtte lag, og i år ventes det enda flere. I utgangspunktet kan alle melde på lag, men arrangørene går spesifikt i dialog med skognæringen for å få de til og melde seg på.

- I år har vi satset spesielt mot Sverige, og vi har fått med flere svenske lag. Fra Norge stiller blant annet Nortømmer, SB Skog og Barli AS. Regionen har en stolt historie rundt tømmerfløtingen, og vi ønsker å være med og løfte denne historien, sier Brekke.

Toft med som kommentator 

Fredagens arrangement holdes i Osen, mens lørdagen i Trysil er den store publikumsdagen. Her skal Kari Toft være med som kommentator, og hun gleder seg.

- Noen ekspert er jeg ikke, men jeg har sett mye tømmerfløting. Historien kjenner jeg jo godt til, med dramatikk, konflikt, lønnskrig, slit, kulde, drama og alt som hører med. Tømmerfløtingen inneholder alt, og dette er viktig historie å ta vare på, sier Toft.

Selv håper hun VM i tømmerfløting ikke blir med livet som innsats, slik det gjerne var før, men et hyggelig arrangement for hele familien.

- Vårt mål har vært å øke med fire lag hvert år. En skal ikke se bort fra at dette er en kjempefestival om ti år, og det er moro å skape entusiasme rundt skog. Her blir det både brød og sirkus, smiler Brekke.