For andre året på rad har Åsnes kommune en kumlokk-kampanje som går ut på å bruke kumlokkene til å synliggjøre viktige ting for kommunens innbyggere og besøkende.

I fjor var det kloakk som var temaet på kampanjen, og her ville kommunen lære folk hva man kunne kaste i dass og ikke.

- Det dukker fra tid til annen opp mye rart. Gebiss har vi funnet, men det verste av alt er mikrofiberkluter. Det fester seg noe veldig i anleggene våre, og vi setter veldig lite pris på at folk kaster de i do. I dass skal det dopapir og bæsj, sier Ove Johnny Dybendal i tekniske tjenester i Åsnes kommune.

Vann er årets tema

Årets kampanje handler om drikkevannet vårt, og hvor viktig dette er. Åsnes har drikkevann i verdensklasse, mener ihvertfall kommunen selv.

- Vi har vært med på noen konkurranser, og riktig nok ikke nådd helt opp. Men vi er nesten der oppe. Vi er godt fornøyd med vannet, og vi har en streng kontroll. Vannet måles hver måned, også er det en utvidet prøve hvert kvartal. I 2015 hadde vi ikke et eneste avvik, sier Dybendal.

Enorm produksjon

Årlig produseres det 400.000 kubikk med drikkevann i Åsnes, og det kjøres ut rundt 1.000 kubikk i døgnet. Det tilsvarer rundt 100 tankbiler i døgnet for Åsnes kommune.

- Det er store mengder, og bra driftssikkerhet. Noen lekkasjer er det alltids, men da har vi vaktordninger slik at det blir fikset fort. Typisk skjer brudd på fredag ettermiddag, sier Dybendal.

Kumlokkene med påskrift skal plasseres på sentrale steder hvor folk ferdes, og på denne måten håper kommunen at folk stopper litt ekstra opp for å lære mer om drikkevannet vårt.