Kanskje var det lokalpatriotismen som slo til da Finnskogen Mikrobryggeri fikk den gode velkomsten i sin tid. Salget var bra, men kostnadene store. Vemund Jensen satt ikke igjen med stort etter at alle regninger var betalt, men hjemmebryggingen i Gravberget fortsetter han med.

- På gården Nervang i Gravberget brygger jeg mye øl, men da til privat bruk. Mange driver med hjemmebrygging i Norge, og jeg er veldig klar for å lære flere hva som kreves for å brygge eget øl, sier Jensen.

Han har opparbeidet seg mer enn 20 års erfaring med hjemmebrygging, og har holdt flere kurs tidligere. Alle har lov til å brygge eget øl, men det er ulovlig å selge det videre uten kommersielle tillatelser. Jensen inviterer nå til ølbryggekurs på Gravberget skole lørdag 3. november.

- I teorien trenger du ikke kunne noen ting før du kommer på kurset. Da jeg startet med ølbrygging kunne jeg knapt opp og ned på en bryggerkjele. I starten spylte jeg mye øl ned i do, smiler Jensen.

Deler gjerne kunnskapen

Siden den gang har han lært mye, og kunnskapen deler han gjerne. Det gjør at nye ølbryggere kan slippe den trasige startperioden han selv hadde.

- De kjemiske reaksjonene og slikt trenger du ikke kunne så mye om, så lenge du følger en viss prosedyre. Fordelen med å lage øl til seg selv er at du kan brygge det akkurat slik du vil. Vi liker jo forskjellige smaker, og da du finner du perfekt øl trenger du ikke ta hensyn til hva andre synes, sier Jensen.

Kurset varer en hel dag, med starttidspunktet er ikke satt ennå. Det kommer an på hvem som melder seg på, og hvor lang reiseveg de har.

- Jeg regner vel med at vi begynner på formiddagen og holder på gjennom dagen. Dersom noen melder seg på og har lang reiseveg skal vi klare å tilpasse det, sier Jensen.